Az ukrajnai háború miatt kialakult gazdasági helyzetben az állam több beruházás elhalasztása, átütemezése mellett döntött Székesfehérváron. A hírt maga a megyeszékhely polgármestere, Cser-Palkovics András jelentette be közösségi oldalán, ahol felsorolta azt is, pontosan mely beruházásokat érinti a halasztás. 

A polgármester kiemelte: a már folyamatban lévő állami beruházások, tehát a kórház új tömbjének építése, a multicsarnok és a hozzá tartozó úthálózat építése, az Árpád-ház Program építés alatt lévő elemei (például a Köztársaság mozi épülete) és az iskolafelújítások már zajló építkezései nem állnak le, azok az ütemterv szerint folytatódnak. 

Azok a beruházások is haladhatnak, illetve elindulhatnak, amelyeknek az államtól kapott forrásai már a város számláján vannak, igaz, kiegészítő források megszerzésére most nincs esély. 

Abból kell gazdálkodni, amink van, az önkormányzati feladatok ellátását semmi nem sodorhatja veszélybe, túlzás nélkül mondom, hogy annak is örülnünk kell, ha fennakadás nélkül tudjuk biztosítani a hétköznapi üzemelést

– írta a polgármester. 

20220119 SzékesfehérvárIllusztrációA székesfehérvári autóbusz pályaudvarFotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap FMH
Fotó: Fehér Gábor

Két beruházás viszont már biztosan nem készül el időben Fehérváron: az intermodális csomópont, amelynek kivitelezési közbeszerzését eredménytelennek nyilvánítja az állam a túl magas árajánlatok miatt. A beruházás még megvalósulhat később, de egyben nem, csak elemeiben.  

Ilyen elemek lennének:

  • a parkolóház építése a vasútállomásnál,
  • a vasúti felüljáró építése a Mártírok útjáról a Takarodó útra
  • és a buszpályaudvar áthelyezése a Piac térről a vasútállomás elé.

A másik elhalasztott állami beruházás az Auchan-körforgalom bővítése. Ez az intermodális csomópontnál jóval kisebb (de önkormányzati szinten igen nagy), 3 milliárd forint körüli tétel. 

A mostani, teljesen kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben persze érthető, ha a kormány mindenhol igyekszik spórolni. Elfogadva ezt a szempontot, de emellett is egyértelműen jeleztem és jelezni is fogom a kormány felé, hogy az Auchan-körforgalom átépítése nem tűrhet halasztást

– írta a polgármester, aki szerint Fehérvár még így is a szerencsésebb települések közé tartozik. 

Halogatta a beruházásokat, most fut a pénze után az érdi önkormányzat

A háború okozta ársokk miatt gyakorlatilag semmire sem elegendő, amit három-négy éve kapott a kormánytól. Ha a város nem pörgeti fel a beruházásokat, akár el is bukhatja az uniós forrásokat.