BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a bankok válasza az elszabadult energiaárakra

A VG által készített banki körkép alapján akad olyan pénzintézet, amely úgy számol, az energiacélú kiadásai jövőre legalább háromszorosára emelkednek, de idén is legalább 50 százalékos többletköltséget jelentenek – sikeres költségmenedzsment mellett.

A bankok nem tervezik a téli hónapokban, spórolási célból a fiókok nyitvatartási idejének csökkentését vagy bizonyos egységek ideiglenes bezárását, arra viszont nem mindegyik pénzintézet válaszolt egyértelműen, emelkednek-e a díjak, azaz áthárítják-e az ügyfelekre az elszabadult energiaárakat – ez derült ki a VG banki körképéből.

Az UniCredit már elkészítette a számításait. Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság

A K&H azt írta, az energia drágulása jelentős költségnövekedést okoz a piaci ár emelkedési mértékének megfelelően, a működési költségek pedig értelemszerűen a bank operatív költségeinek részét képezik. A K&H közölte, minden esetben a hatályos jogszabályok, a bank üzletszabályzata, valamint általános szerződési feltételei és hirdetményei tiszteletben tartása mellett működik, és az ezekben lefektetett okok miatt változtathat csak díjszabásán.

 

A hálózat nyitvatartási idejének csökkentését nem tervezzük, azonban néhány energiatakarékossági és üzemeltetési intézkedés bevezetésének lehetőségét jelenleg is vizsgáljuk

 

– áll a a reakcióban.

A CIB Banknál jelenleg zajlik az energiabeszerzési tender, és az elmúlt években számos energiahatékonysági beruházás történt, ezért egyelőre nem tudják számszerűsíteni a kiadásnövekedés mértékét, és a bankfiókok nyitvatartási idejének esetleges változtatásáról sem döntöttek még.

Az UniCredit Bank azt válaszolta, hogy az elmúlt hónapokban már tapasztalt energiaár-emelkedés és az árak várható jövőbeli alakulása e költségek megsokszorozódását jelzik: „A 2022. évre vonatkozó sikeres költségmenedzsmentünknek köszönhetően idén mintegy 50 százalékos többletköltséget prognosztizálunk a 2021-es évhez képest. Azonban 2023-ban ennél sokkal nagyobb áremelkedéssel kell majd szembenéznünk:

energiacélú kiadásaink várhatóan több mint a háromszorosára emelkednek éves szinten.

A pénzintézet megjegyezte, a banki termékek feltételeinek egyoldalú módosítását a törvény szigorúan szabályozza, és ennek megfelelően jár el a piaci körülmények valamennyi szempontját, nem csupán a költségszerkezet egyetlen elemének változását figyelembe véve. Azt is kijelentették, hogy nem terveznek csökkentett nyitvatartást vagy átmeneti fiókbezárást, intézkedéseik az energiahatékonysági fejlesztésekre irányulnak.

A Magyar Bankholdingnál és a Raiffeisen Banknál azt írták, nem terveznek sem díjemelést, sem a nyitvatartási idő módosítását, vagy néhány bankfiók bezárását a téli hónapokban, míg a piacvezető OTP Bank nem kívánt válaszolni a kérdéseinkre.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.