A háborúk általában mindig korábban elkezdődnek, a szankciók hatékony eszközei a csatatér előkészítésének – jelentette ki Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkára az MCC Budapest Summit szankciókról szóló kerekasztal-beszélgetésén. Hozzátette, mintha nem lenne egyértelmű Európában, hogy egy gazdasági hadviselés részei az Oroszország elleni büntetőintézkedések, ráadásul szerinte akik elfogadtatták őket, pontosan kellett tudniuk, hogy ezzel belépünk ebbe a háborúba. 

Nem a célzott fél gyengül, hanem mi gyengülünk

– fogalmazott az államtitkár, aki szerint azért sem működnek a szankciók, mert a világ kétharmada nem csatlakozott hozzájuk. „Bármit is teszünk, a gáz és olaj Oroszország területén van, náluk vannak az energiaforrások. Megtehetjük, hogy nem vásárolunk, de a világ többi része fog”– mondta. Jelezte azt is, hogy nyíltan senki nem beszél róla, de az ukrán háború árnyékában Oroszország átveszi a befolyást a nyugat-szaharai területeken, ahol a legnagyobb urán lelőhelyek fekszenek, tehát a hadviselő ország éppen kiterjeszti a pozícióit a nukleáris energia területére.

This handout picture released on September 27, 2022 by the Danish Defence Command shows the gas leak at the Nord Stream 2 gas pipeline as it is seen from the Danish Defence's F-16 rejection response off the Danish Baltic island of Bornholm, south of Dueodde. - The two Nord Stream gas pipelines linking Russia and Europe have been hit by unexplained leaks, Scandinavian authorities said on September 27, 2022, raising suspicions of sabotage. The pipelines have been at the centre of geopolitical tensions in recent months as Russia cut gas supplies to Europe in suspected retaliation against Western sanctions following its invasion of Ukraine.
Fotó: Danish Defence / AFP

John Laughland, a Vendée Katolikus Intézet tanára úgy látja, Európa nem akarta ezeket a szankciókat, valójában Amerika erőltette rá az európaiakra.

Én tényleg hiszek abban, hogy az amerikaiak robbantották fel az Északi Áramlat gázvezetéket

– mondta a közönség nem kis megrökönyödésére, visszautalt Joe Biden és Victoria Nuland korábbi szavaira. Szerinte az amerikaiak így tudják elérni, hogy az LNG-t vásároljanak az európaiak és ne az orosz földgázt.

Christopher Davis, az Oxfordi Egyetem kutatóprofesszora, aki Oroszország és Kelet-Európa gazdaságának tudományos szakértője is egyben, szintén komoly kritikát fogalmazott meg az Oroszországgal szemben bevezetett büntetőintézkedésekkel kapcsolatban. Úgy látja, hogy közgazdászok nem végeztek túl jó munkát a bizottságnál, ugyanis a másodkörös hatásokat nem mérték fel időben. Jelezte, meg kell nézni, hogy mi történik a harmadik világ országaival, amelyek elől most vásárolják az LNG-t, így a szegényebbek még szegényebbek lesznek.

Christopher Davis szerint egy új, hidegháborús időszak kezdetén vagyunk, ami akár 80-100 évig eltarthat.

FRANCE - September 27, 2022, Perpignan, in a supermarket of the city, shelves and consumption of everyday products.Mustard department, with an empty Amora dijon mustard display and the indication Promised, we will do everything to make sure that this product will be back on the shelves as soon as possible, signed Carrefour.FRANCE - 27 septembre 2022, Perpignan, dans un supermarche de la ville, rayons et consommation de produit du quotidien.Rayon moutarde, avec etal Amora moutarde de dijon vide et indication Promis, on fait tout pour que ce produit fasse tres vite son retour en rayon, signe Carrefour.
Fotó: Hans Lucas / AFP

Úgy látja, nincsen olyan körülmény, amiben az ukránok letennék a fegyvert, a nyugat pedig sose fogja elviselni az annektálást. Emiatt arra számít, hogy 80-100 évig fog tartani ez a háború. Szerinte egyik nagy probléma ezekkel a szankciókkal, hogy könnyű őket életbe léptetni, de nagyon sok idő eltörölni őket. 

Howard J. Shatz,  a RAND Corporation vezető közgazdásza szerint vannak eredményes szankciók, ezek között említette Irán és Észak-Korea példáját, akiket a büntetőintézkedésekkel sikerült a tárgyalóasztalhoz ültetni. Ugyanakkor megjegyezte, hogy általában akkor működnek, amikor a szankcionált ország egy kis ország

Oroszországgal azonban teljesen más a helyzet

– ismerte el a szakember. Ezzel együtt úgy látja, hogy hosszú távon eredményre vezethetnek a szankciók, a rövid távú hatások következménye viszont, hogy bizonyos piacok összeomlanak. John Laughland erre úgy replikázott rövid távon halottak leszünk. „Rendkívül gyengék vagyunk rövid és középtávon Európában, miközben Oroszország és Kína közötti együttműködés mélyebb, mint valaha.” – fogalmazott az egyetemi oktató.