„Az különböztet meg másoktól bennünket politikailag, társadalmilag, értékek szempontjából, hogy mi, akik ma ezt az országot kormányozzuk, mindig szépet akarunk alkotni, olyasmit, ami közelebb visz bennünket a magyar nagysághoz” – közölte Facebook-oldalán Lázár János, aki megerősítette a VG információit, azaz ősszel terjeszti az Országgyűlés elé a teljes építésügyre vonatkozó magyar joganyag felülvizsgálatát, amelyben külön fejezetet szeretne szentelni a magyar kulturális örökségnek. 

20210929 Hódmezővásárhely

Lázár János országgyűlési képviselő, a tramtrain beruházás kormánybiztosa a vasútvillamos tesztjáratán utazott.
Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Hangsúlyozta, 30 év után először kerülhet méltó helyre szervezetileg, strukturálisan és érdekérvényesítő képességét tekintve a magyar kulturálisörökség-védelem. A következő tíz esztendőben, 2030-ra el kell érni, hogy ha Magyarország a világ egyik legjobb helye akar lenni, akkor az épített örökséget, a műemlékeket vegyük használatba, épüljenek újjá, találják meg a maguk sorsát és funkcióját. Ehhez új szabályozásra, gazdasági, üzleti konstrukcióra és elsősorban társadalmi támogatásra van szükség – jelentette ki az Építési és Beruházási Minisztérium első embere, aki nemrég megkapta munkájának legőszintébb kritikáját.

Lázár János egy nappal korábban megtekintette az ideiglenesen felfüggesztett Fertő tavi beruházást, amelyről azt írta:

Nemzeti kincsünkhöz méltó és a most folyó vitákat megnyugtatóan rendező fejlesztésre van szükség. Ami nem csak szebb, hasznosabb, de jobban is illik a környezetbe, mint az osztrák megoldások. Amit elkezdtünk, befejezzük!