Szeptemberében az ipari termelői árak átlagosan 42,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés ára 66,2, az exportértékesítésé 30,7 százalékkal volt magasabb – ismertette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

20220311 PNH kft. PR anyag: "Ma már több, mint 10 éve az Ön megbízható partnere az acél világában. Kompetenciáink: Lézervágás / Vízvágás / Hajlítás / Hegesztés / Felületkezelés Elsősorban szériagyártásra specializálódtunk, pontosabban komplett projekt lebonyolítás széria termékek esetében a mi asztalunk, beleértve ez alá a vonatkozó beszerzési és logisztikai feladatok átvállalását is. Teljes körű rendelékezésre állást ajánlunk partnereink számára."Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe 20220311 

PNH kft. PR anyag: "Ma már több, mint 10 éve az Ön megbízható partnere az acél világában. Kompetenciáink: Lézervágás / Vízvágás / Hajlítás / Hegesztés / Felületkezelés Elsősorban szériagyártásra specializálódtunk, pontosabban komplett projekt lebonyolítás széria termékek esetében a mi asztalunk, beleértve ez alá a vonatkozó beszerzési és logisztikai feladatok átvállalását is. Teljes körű rendelékezésre állást ajánlunk partnereink számára."

Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A belföldi értékesítés ellenértékének gyorsabb ütemű növekedését a jelentős drágulást realizáló energiaipar nagyobb részaránya okozta. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt. Az előző hónaphoz, augusztushoz viszonyítva a belföldi értékesítés ellenértéke 2,5, az exporté 1,5, az ipari termelői árak pedig 1,8 százalékkal nőttek.

Az ágazatok közül a feldolgozóiparban 39,5, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 137 százalékkal nőttek az árak. A beruházási javakat gyártásánál 18,5, a fogyasztási cikkek előállításánál 35,9 százalékos volt az emelkedés.

Az ipar termelői árindexei
 

Az ipari exportértékesítési árak 30,7 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a feldolgozóiparban 26,3, az energiaiparban – a világpiaci árak drasztikus növekedése következtében – 168 százalékos volt a drágulás.