Egészen megdöbbentő, éves szinten 43,4 százalékos áremelkedést tapasztalt Magyarország augusztusban az ipari termelői árak tekintetében, de havi szinten is 4,1 százalék volt a drágulás üteme – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adataiból.

acélöntöde
Fotó: MW

Az árak növekedése a belföldre szánt termékek esetében volt a hangsúlyosabb, ahol az előző évhez képest 66,6 százalékos volt a növekedés, míg az exportra szánt cikkek 31,6 százalékkal voltak drágábbak a tavalyinál. 

A belföldi értékesítés árainak gyorsabb ütemű növekedését a tetemes drágulást elszenvedő energiaipar nagyobb részaránya okozta.

Az árak emelkedését azonban az energia mellett az alapanyagok növekvő árai és a forint gyengesége is fokozta. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 10,3, az exporté 0,9, az ipari termelői árak pedig összességében 4,1 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítés 62 százalékát képviselő feldolgozóiparban 37,7 százalékos volt a drágulás, míg a 33 százalékos súlyú energiaiparban 144 százalékos volt az árak emelkedése.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 92,2, a beruházási javakat gyártókban 16,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 32,8 százalékkal emelkedtek az árak.

Az exportpiacra szánt termékek 96 százalékát feldolgozóiparban 25,7 százalékos volt a drágulás, míg az energiaiparban, amely 3,8 százalékot képvisel, 239 százalékkal nőttek az árak.

Az év első nyolc hónapját nézve az egy évvel korábbihoz képest a belföldi értékesítés árai 45,1, az exportértékesítéséi 23,8, az ipari termelői árak pedig összességében 31,0 százalékkal emelkedtek.