Debrecen város energiahelyzettel összefüggő intézkedéseinek részeként a DKV Zrt. bevezeti az optimalizált menetrend második ütemét – erről adott ki közleményt a debreceni közlekedési társaság. Az intézkedést az elmúlt időszak inflációs hatásaival, illetve az üzemanyag- és energiaárak emelkedésével indokolták. 

Fotó: Oláh Tibor / MTI

Azt írták, az üzemanyag beszerzési ára az elmúlt évben 

86 százalékkal növekedett, az elektromos energia ára pedig 2023-ban 2,5-szer lesz magasabb, mint az idén.

Az intézkedés a társaságnál létszámleépítést nem okoz, a menetrendi módosítások elsősorban a csúcsidőszakon kívüli időszakot érintik.

Két lépcsőben alakítják át a menetrendet

November 14-től, tehát a jövő hétfőtől ritkítják a villamosok és a trolibuszok közlekedését. Debrecen két villamosjáratának útvonalán 

  • a villamosok követési ideje munkanapokon csúcsidőn kívül az eddigi 6-8 perc helyett 12-15 percre, 
  • szabadnapokon és munkaszüneti napokon az eddigi 8-10 perc helyett 15 percre módosul.

A 3-as trolibuszjáratok 

  • csúcsidőn kívül, szabadnapokon és munkaszüneti napokon 15 helyett 30 percenként közlekednek majd, 
  • csúcsidőszakban pedig minden második járat rövidített útvonalon, a Segner tér és a Kassai úti forduló között közlekedik. 
  • A 3A jelzésű trolibuszok november 14-től nem közlekednek.

A menetrendváltozás november 14-től két villamos-, öt trolibusz- és húsz autóbuszjáratot érint.

Jövőre drasztikusabb lépések jönnek

Csakhogy 2023-tól további változások is életbe lépnek. A cég arról tájékoztatott, hogy Debrecen villamosenergia-megtakarítási törekvéseivel összhangban a tervek szerint január 1-jétől 

minden trolibuszjárat helyett autóbuszok közlekednek majd, hétvégén pedig az 1-es és 2-es villamosvonal teljes szakaszán villamospótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A VG kereste a debreceni polgármesteri hivatalt a témában, egyebek között azt kérdeztük, hogy meddig maradnak érvényben a mostani döntések. Amint érkezik reakció, közzétesszük.