Csillapodott a tavalyi őrület a családi házak építésére alkalmas telkek piacán, amikor jelentős keresletnövekedés mellett két számjegyű emelkedéssel soha nem látott magasságba emelkedtek az árak – összegezte az idei trendeket az Otthon Centrum elemzése.

Eladó építési telek illusztráció20220419 Gencsapáti Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Eladó építési telek illusztráció

20220419 Gencsapáti Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A tavalyi adatokkal összevetve idén 10 százalékkal mérséklődött az építési telkek iránti kereslet, miközben az árak mindössze 2,5 százalékkal haladták meg a tavalyi átlagot.

Némiképp meglepő fordulat, de azért annyira nem váratlan, a szomszédban dúló háború, az elszabadult alapanyagárak és a romló gazdasági helyzet visszafogta a keresletet az idei év első kilenc hónapjában

– kommentálta a telekpiac legfrissebb fejleményeit Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum vezető ingatlanpiaci szakértője.

Hozzátette, hogy a telekvásárláshoz továbbra is Budapesten kell legjobban a zsebünkbe nyúlni.

A főváros XI. kerületében 80 ezer forintot kértek egy családi- vagy ikerház építésre alkalmas telek négyzetméteréért, de még a kertvárosi jellegű XVI. kerületben is 60 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Ugyanakkor a nagyobb társasházak építésére alkalmas telkek ennél is drágább fajlagos áron keltek el a fővárosban.

A Budapesthez közeli településeken is a több tízezer forintos négyzetméterárak az irányadók: Budaörsön átlagosan 44 ezer, Érden, Solymáron és Törökbálinton 35 ezer forint körül alakult a házak építésére alkalmas telkek átlagos négyzetméterára. A távolabbi településeken négyzetméterenként néhány ezer forintért lehet telekhez jutni: Cegléden 3 700, Esztergomban 4500 forint a fajlagos ár idén.

Magyar csapat nyomtathatja a világ első vályogházát

Az Okodome-nál úgy számolnak, néhány éven belül elérhető lesz a piacon a kerek-organikus, kupolás típusú vályogház.

A nagyvárosok között jelentős eltéréseket láthatunk a telekárak terén is. Debrecen a legdrágább, ahol 28 ezer forintot kérnek egy építési telek négyzetméteréért, miközben Szombathelyen 13 ezer, Kecskeméten 8 ezer, Zalaegerszegen pedig csupán 2500 forintot ér egy négyzetméter.

Soóki-Tóth Gábor kiemelte, hogy a legdrágább és a legolcsóbb város között mért több mint tízszeres eltérés csak részben magyarázható a két város közti különbséggel, a kínált telkek városon belüli elhelyezkedése is döntő jelentőségű ebben az esetben.

20220824 PécsEladó önkormányzati telek a belvárosban az Alkotmány utcában.Fotó: Laufer László LL Új Dunántúli Napló, építési, telek,  20220824 Pécs

Eladó önkormányzati telek a belvárosban az Alkotmány utcában.

Fotó: Laufer László LL Új Dunántúli Napló
Fotó: Laufer László / Dunántúli Napló

A vízparti települések között ugyancsak jelentős az árkülönbség, az ingatlan árát itt a vízparttól való távolság befolyásolja legfőképpen. Miközben Fertődön 15 ezer forint az átlagos négyzetméterár, Pákozdon pedig 8 ezer, addig Kismaroson, a Duna-parttól távolabb mindössze 2400 forint. A felsorolásból kimaradt kisebb települések relatíve még mindig olcsónak mondhatók, hiszen négyzetméterenként néhány ezer forintért lehet telekhez jutni Kőszegen (6 ezer forint) vagy Ajkán (3 ezer forint).

Az országos összesítés alapján 2022-ben 2,5 százalékos emelkedés után 10,8 ezer forintra drágult a családi- és ikerházak építésére alkalmas telkek átlagos négyzetméterára.

A népszerű, infrastrukturálisan kiépített településeken ennél jóval nagyobb mértékű az áremelkedés, a lista élén Solymár áll 19 százalékkal, amelyet Debrecen követ 16 százalékos növekedéssel.

A szakértő azonban kihangsúlyozta, hogy a telkek árazásában a településen belüli elhelyezkedés, a közművek kiépítettsége és az építési szabályozás egyaránt jelentős árbefolyásoló tényező. Szintén sokat nyom a latba a budai hegyvidéki kerületekben a kilátás, a tóparti üdülőtelepüléseken pedig a vízparttól való távolság.

Több lakás épült itthon, mint tavaly, de küszöbön a visszaesés

Fellendülés tapasztalható a hazai építőiparban, az év első kilenc hónapjában 7,7 százalékkal több lakást épült Magyarországon, mint 2021 azonos időszakában.