Jelentősen drágultak az üzemanyagárak a kormány rendkívüli, kedd esti döntését követően. Mint ismert, az ársapka kivezetésével december 6-án este 11 órától a benzin a Mol árai szerint 640 forintba, míg a gázolaj 699 forintba kerül, azaz harmadával kerül többe, mint az eddigi 480 forintos hatósági ár. Ugyanakkor mindez nem változtatott azon a tényen, amiről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt, hogy továbbra is az egyik legolcsóbb üzemanyag az unióban Magyarországon található:

A cargopedia.net 2022. december 5-i adatai szerint az 1,498 eurós benzin és 1,653 eurós gázolaj literenkénti ár az előbbi esetében a 7., utóbbi esetében a 8. legolcsóbb volt a tagállamok között, tehát közel 20 országban is drágább az üzemanyag, mint hazánkban.

 

Vémi Zoltán / Világgazdaság
benzinkút,
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A benzinért Görögországban kell fizetni a legtöbbet, 409,36 eurós árfolyam mellett közel 800 forintba kerül egy liter, majd őt követi Finnország 788 forinttal. A gázolajnál pedig Svédország a listavezető 886 forintos literenkénti árral, majd Finnországban 842 forinttal.

Ami a másik szélsőértékeket illeti, ma a legolcsóbb üzemanyagárak az unióban Máltán vannak, a szigetországban a benzin 546 forintba, míg a gázolaj literje 493 forintba kerül.

A környező országokban a magyarhoz nagyon hasonló árakkal lehet találkozni, Horvátországban 643, Szlovákiában 645, Csehországban 650 forintba kerül a benzin, ami a V4-ek közül közül Lengyelországban a legolcsóbb 570 forinttal. Ha a gázolaj árát nézzük, ott egy picivel a magyar ár a kedvezőbb a horváthoz képest, ugyanakkor a lengyel és a cseh árak esetében fordított a helyzet.

Forrás: Cargopedia/VG-grafika