Módosítást jelent meg a legutóbbi Magyar Közlönyben az egyes áruk, szolgáltatások és anyagi értéket képviselő jogok vám- vagy országhatárt átlépő kereskedelméről szóló kormányrendelet alkalmazásáról.

Százhalombatta, 2015. október 2. 
A Barátság II. kőolajvezeték emléktáblája, háttérben a kőolajvezeték csöve látható egy elzárócsappal a Mol 50 éves jubileumát ünneplő Dunai Finomítójában, Százhalombattán 2015. szeptember 28-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ez kimondja, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel a ideje alatt eltérésekkel kell alkalmazni az eredeti jogszabályt. A meglehetősen nehéz nyelvezetű szövegből kiderül, hogy az Ukrajnában indított orosz háború miatt hozott EU-s korlátozások szerinti tilalomnak való megfelelés érdekében a kőolajtermék-előállító vagy a kőolajtermék-kereskedő a naptári évben nem adhat át, nem szállíthat és nem értékesíthet kőolajterméket más tagállamba vagy harmadik országba, legfeljebb csak annyit, mint amekkora mennyiséget 

nem az Oroszországi Föderációból 2022. június 3-át követően az területére szállított nyersolajból előállított kőolajtermékként tart nyilván.

Ez lefordítva azt jelenti, hogy orosz bázisú kőolajtermékekkel nem lehet kereskedni. Egy kivétel van: az Ukrajnába szállított, átadott vagy értékesített mennyiség. A rendeletmódosítás arra is kitér, hogy amennyiben a kőolajtermék-előállító vagy a kőolajtermék-kereskedő kőolajtermékkel üzletel más tagállam vagy harmadik ország vonatkozásában, akkor igazolnia kell a tilalomnak való megfelelést és közölnie kell a tilalom alá nem eső kőolajtermék mennyiségét.

Az is kiderült, hogy a kőolajtermék-előállító, illetve a kőolajtermék-kereskedő a különböző eredetű nyersolajat, biomasszát, bioüzemanyagot 

  • a feldolgozást megelőzően vagy a feldolgozás során összekeverheti,
  • illetve az ezekből előállított félkész- és készterméket a feldolgozás során és a feldolgozást követően, valamint a tároláskor összekeverheti.

Ennek azért van jelentősége, mert a biomasszából előállított kőolajtermék és a kőolajtermékhez kevert bioüzemanyag úgy tekintendő, mint amelyet nem az Oroszországi Föderációból származó, 2022. június 3-át követően az Európai Unió területén szabad forgalomba bocsátott nyersolajból állítottak elő.

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, vagyis mától. Ugyanakkor a módosításban szereplő több kötelezettség csak 2023. február 5-e és december 31-e között áll fenn.