A Nemzeti Adó- és Vámhivatal  idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik – ismertette hétfői közleményében a

20210407 SzékesfehérvárIllusztrációSZJA, személyi jövedelemadó bevallás, ÜgyfélkapuFotó: Pesti Tamás PTFejér Megyei Hírlap FMH 20210407 Székesfehérvár

Illusztráció
SZJA, személyi jövedelemadó adóbevallás, Ügyfélkapu NAV
Fotó: Pesti Tamás PT
Fejér Megyei Hírlap FMH
Fontos információt közölt a NAV az adóbevallás-tervezetekről.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az adóhatóság tájékoztatása szerint egy hónap múlva, március 15-től, KAÜ- (Központi Azonosítási Ügynök) azonosítóval már megnézhetővé válik a 2022-es esztendőre vonatkozó adóbevallási tervezet. Ráadásul ez a lehetőség azok számára is elérhető lesz, akik csak most regisztrálnak az Ügyfélkapun.

Aki továbbra is ragaszkodik a hagyományos megoldáshoz, annak idén is lesz lehetősége kérni a NAV-tól szja-bevallási tervezetének postázását.

Ha valaki szeretne KAÜ-azonosítót igényelni (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), azt a legegyszerűbben valamelyik okmányirodában vagy kormányablakban teheti meg, de előzetes időpontfoglalással a főbb NAV-ügyfélszolgálatokon is elérhető ez a szolgáltatás.

Az azonosítóval március 15-től bárki megnézheti a saját adóbevallási tervezetét az eSZJA-oldalon.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 16-ig adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását:

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn,
  • a NAV oldalán elérhető webűrlapon,
  • levélben,
  • a BEVTERVK formanyomtatványon,
  • telefonon, az 1819-es hívószámon,
  • személyesen, az ügyfélszolgálatokon.

Veszélyes folyamatosan veszteséges működést lejelenteni a NAV-nak

A NAV revizorai számára gyanús, amikor olyan adóbevallásokkal találkoznak, amelyek alapján a vállalkozó több éven át csak veszteséget termel. Egy Tüzép-telep például 37 millió forint bevételt titkolt el.