Kormányhatározat jelent meg az esti Magyar Közlönyben a taszári repülőtér hasznosításával összefüggő további intézkedésekről.

Taszár, 2005. november 17.
A polgári terminál épülete. A taszári katonai repülőtérről az év végéig kivonul a honvédség, megkezdték a légibázis polgári célokra való átalakítását. Felépítettek egy polgári terminált 700 millió forintból, amelynek 90 százaléka állami támogatás.
MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György / MTI

Ebben rögzítették, hogy a kormány egyetért a taszári repülőtér területén nyilvántartott ingatlanok kereskedelmi, ipari és logisztikai célú hasznosításával. A beruházás megvalósítása érdekében a kabinet úgy határoz, hogy a taszári repülőtér területét alkotó ingatlanokat versenyeztetéssel, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által működtetett 

elektronikus árverési rendszer útján értékesítik.

Ezzel összefüggésben felhívta a gazdaságfejlesztési minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket. Ennek határideje február 28. Nagy Mártonnak kell gondoskodnia a tulajdonjog átruházására irányuló adásvételi szerződés megkötéséről is a versenyeztetési eljárás eredményét követő 90 napon belül.

Ezzel párhuzamosan a kormány arról is döntött, hogy visszavonja a taszári repülőtér hasznosításával összefüggő intézkedésekről szóló korábbi kormányhatározatát. Ez a 2021-es novemberi lépés még arról szólt, hogy a taszári repülőtér területét kereskedelmi, ipari és logisztikai céllal hasznosítják úgy, hogy kereskedelmi repülőtér jöjjön létre.

Ezekben a vidéki városokban fejleszthetik a repteret

Mintegy 30-35 milliárd forintból újulhat meg a békéscsabai repülőtér. A futópálya Airbus A320-as vagy annál nagyobb méretű polgári és teherszállító repülőgépek fogadására is alkalmas lesz.