BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltörölte a Kúria a XVIII. kerületi légiutas-adót

Pont kerülhet a vitatott helyi adónem ügyére. A légiutas-adót a január 1-jére visszamenőleg törölték el.

Megsemmisítette a Kúria a Budapest Főváros XVIII. kerületi önkormányzat települési adórendeletének légiutas-adóról szóló rendelkezéseit. A szervezet szerdán honlapján jelentette be, hogy a fővárosi kormányhivatal indítványára eljárva megállapította, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre képviselő-testülete települési adókról szóló 26/2022. (XI. 03.) önkormányzati rendeletének a légiutas-adóról rendelkező paragrafusai más jogszabályba ütköznek, ezért ezeket január 1-jére visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

légiutas-adó
Fotó: Jászai Csaba / MTI

Az indoklás szerint a megsemmisített rendelkezések a jogbiztonság részét képező normavilágosság követelményét több szempontból sértő adójogi szabályozást tartalmaztak.

A több önkormányzat illetékességi területéhez tartozó repülőtér esetén a rendelet nem határozta meg, hogy az adóalany adókötelezettséget keletkeztető utazása – érkezése, indulása, transzferje, tranzitja – hol tekintendő végrehajtottnak.

Emellett az adófizetési kötelezettség teljesítésének módját, esedékességét, az adómentesség igazolásának módját, a beszedett adó és az adómentességi jogcímek nyilvántartásának és bizonylatolásának szabályait, valamint az adó külföldi pénznemben megállapításának szabályait nélkülöző önkormányzati rendelet jogbizonytalanságot eredményezett az adóalanyok és az adó beszedésre kötelezettek körében – emelte ki a Kúria.

A fővárosi kormányhivatal szerdai közleményében úgy fogalmazott, hogy

nekik adott igazat a Kúria a légiutas-adót bevezető XVIII. kerületi önkormányzattal szemben, és visszamenőlegesen megsemmisítette az erről szóló kerületi szabályozást.

Budapest Főváros Kormányhivatala azért fordult a Kúriához, mert a Szaniszló Sándor vezette önkormányzat a rendelettel jogszabályellenes helyzetet teremtett, és azt a kormányhivatal törvényességi felhívásában szabott határidőn belül sem szüntette meg, sőt jelezte, hogy alapvetően nem ért egyet a kormányhivatal álláspontjával – zárult a kommüniké.

Szurkolóadó, koncertadó, légiutas-adó – ha a Kúria nem lép közbe, soha nem látott adókat vezethetnek be Magyarországon

Ha a XVIII. kerület bevezethetné a légiutas-adót, más önkormányzatok is vérszemet kaphatnak, ám a Világgazdaságnak nyilatkozó jogi szakértő jó néhány szabálytalanságra felhívta a figyelmet. A Kúria azonnali jogvédelem keretében megtiltotta a pestszentlőrinci terv alkalmazását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.