Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt a főváros mellett, így esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek – közölte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján csütörtökön, Naszályon.

Fotó: Kurucz Árpád

A politikus szerint Komárom-Esztergom vármegyét az ipari parkok vármegyéjének is lehet nevezni. 

Az itteni ipari parkok nagyságukból adódóan is meghatározók az egész nemzetgazdaság számára, és a még rendelkezésre álló területek további fejlesztéseket is lehetővé tesznek.

A tárcavezető Budapest kapcsán elmondta, hogy jóval az átlagos fejlettsége felett teljesít, de szoros versenyben kell helyt állnia a szomszédos fővárosokkal.

„Ha Budapest nem kapja meg a megfelelő támogatást, ha leszakad a fővárosok közötti versenyben, annak az egész magyar nemzetgazdaság a kárát látja” – közölte Navracsics.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Szerencsés László szerint vállalkozóik körében mindennapi tapasztalat, hogy Komárom-Esztergom vármegye gazdaságának helyzete stabil, és a gazdasági teljesítőképesség statisztikái is ezt támasztják alá.

Bár területileg a legkisebb, a vármegyék által előállított bruttó hazai termék közel öt százalékát itt termelik meg. A vármegyék közül Komárom-Esztergomban a legmagasabb az egy lakosra jutó termelési érték, az országos átlag 2,6-szorosa.