Egyre nagyobb nehézséget okoz a fogyasztás visszaesése a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára, a kevesebb vásárló, a kereslet csökkenése a cégek negyedének veszélyezteti a működését – derül ki a K&H kkv bizalmiindex-kutatás második negyedéves eredményéből. Az és a magas energiaköltségek még ennél is több vállalkozást hátráltattak az elmúlt fél évben, miközben a szakember- és az alapanyaghiány már kevésbé okoz gondot a mindennapokban. 

Az energiaköltségek csökkentésére a kkv-k felének már van terve, első helyen a korszerűsítés áll. Ám az elmúlt fél évben sem lélegezhetett fel a kkv-szektor. 

20210709 Kaposvár

Drágulnak az építőanyagok és a fából hiány alakult ki a kaposvári építőanyag kereskedők némelyikénél. Az építőipari vállalkozások az epito.emi.hu oldalon adhatják meg, hogy milyen termékek hiánya nehezíti, hátráltatja a beruházásaikat.

Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
                 Az árfolyamváltozást (a kkv-k 28 százalékánál) jelölték meg a cégvezetők az üzletmenetet nehezítő tényezők között a harmadik helyen.                                               Fotó: Lang Róbert / Mediaworks

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások várakozásait jelző K&H kkv bizalmiindex-kutatás legutóbbi eredménye szerint továbbra is az infláció (a kiscégek 37 százaléka esetében) és az energiaköltségek (34 százalékuknál) hátráltatták leginkább a cégek működését az elmúlt 6 hónapban. Ezt követően azonban erősen átrendeződött a sorrend.

Az árfolyamváltozást (a kkv-k 28 százalékánál) jelölték meg a cégvezetők az üzletmenetet nehezítő tényezők között a harmadik helyen, ami főként a kis- és középvállalkozásokat érintette érzékenyebben. Az infláció következtében az adók, járulékok és a béremelés is egyre nagyobb terhet rónak a cégekre, már minden negyedik vállalkozásnak okoz problémát a mindennapi működésben, további 24 százaléknak pedig a kereslethiánnyal is szembe kellett néznie

– nyilatkozta Rammacher Zoltán, a K&H kkv-marketing és -értékesítés vezetője.

Szerinte a két utóbbi tényezőnél azt lehet látni, hogy negyedévről negyedévre egyre hangsúlyosabban esnek latba, ilyen magas arányokra az elmúlt három évben nem volt példa az index történetében, még a koronavírus alatt sem.

A kutatás arra is rávilágított, hogy most már csak a kkv-k mintegy ötödének okoz problémát megtalálni a megfelelő szakembert, holott két éven keresztül, 2020 és 2022 között rendszerint az első helyen szerepelt ez a probléma az akadályozó tényezők rangsorában. Emellett az alapanyag-ellátás is feltehetően gördülékenyebb lett az év első felében, mert már ez sem befolyásolja markánsan az üzletmenetet.

Az energiaköltségek csökkentése érdekében minden második kkv tervez lépéseket tenni a nyári időszakban. Elsősorban az energetikai rendszerek, berendezések korszerűsítésében gondolkodnak (17 százalékuk), minden nyolcadik vállalkozásnál azonban a klímahasználat, illetve a világítás korlátozásával, míg minden tizedik vállalkozásnál a szabadságolások nyárra ütemezésével igyekeznek lefaragni a költségekből.