A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke 45,7 – közölte kedden a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. Ez az érték a korábbi július havi értékekkel összevetve alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,3), és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (52,6). A felmérésben vizsgált részindexek vegyesen változtak, többnyire szűkülésről árulkodnak az értékek.

Warehouse,Management,Innovative,Software,In,Computer,For,Real,Time,Monitoring
Fotó: Shutterstock

A BMI értéke májusban még 57,1 pont volt, júniusban azonban recesszióba váltott a mutató, amikor 44,2 pontra esett vissza. (Az 50 feletti érték az aktivitás növekedését, az 50 alatti a csökkenését mutatja.)

A júniusi erős visszaesés után, júliusban egy enyhébb zsugorodást figyelhetünk meg a mutató kapcsán. A részindexek vegyesen változtak az előző hónaphoz képest, többségük a recessziós tartományban áll. Az új rendelések mennyisége csökkent, ám az indexérték 1,1 százalékponttal növekedett, miközben a termelési mennyiség indexe enyhe bővülést jelez, a júliusi indexérték 0,1 százalékponttal emelkedett egy hónap leforgása alatt.

A foglalkoztatás indexe 2,4 százalékponttal emelkedett júniushoz képest, így visszakúszott 50 pont fölé. A szállítási átfutási idő indexe tartósan 50 pont alatt maradt, azonban értéke 4,8 százalékponttal növekedett. A vásárolt készletek indexe szintén szűkülést mutat, az értéke 0,9 százalékponttal gyengült a hónapban. A külpiaci mutatók hosszantartó bővülést követően zsugorodást mutatnak. Az indexe 4,2 százalékponttal, az exporté 2,5 százalékponttal esett vissza e hónapban.

A beszerzési árak csökkentek, az index értéke 7,6 százalékponttal esett vissza. A beszerzési mennyiség indexe 5,5 ponttal emelkedett. A késztermékkészletek indexe 1,6 százalékponttal csökkent ebben a hónapban.

A 2023. júliusi BMI alacsonyabb a júniusi (44,6) értéknél.

Július átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a júliusi értékeké 52,3), a most mért szezonálisan kiigazított BMI a legalacsonyabb e havi érték.

20221104 Ecser 
Átadták az JYSK nemzetközi kiskereskedelmi lánc ecseri logisztikai központját
régiós elosztóközpont  ünnepélyes megnyitó  átadó ünnepség 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 

A képen: raktár  belső
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A beszerzésimenedzser-index komponensei:

  • A termelési mennyiség indexe emelkedett a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi – 1995 óta ez a legalacsonyabb e havi érték.
  • Az új rendelések indexe ezúttal nőtt, az index az új rendelések állományának csökkenését jelzi júniushoz képest – 1995 óta ez a legalacsonyabb júliusi érték.
  • A szállítási átfutási idő indexe magasabb májushoz képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog – az eddigi július havi értékeket vizsgálva az idei a tizenegyedik legalacsonyabb érték 1995 óta.
  • A vásárolt készletek indexe visszaesett, értéke 50,0 pont alatt erős visszaesést mutat – az e havi indexérték a második legalacsonyabb júliusi érték 1995 óta.
  • A foglalkoztatottsági index nőtt, s ebben a hónapban ismét bővülésre utal, a júniusi egyhavi szűkülés után – az indexérték a hetedik legmagasabb júliusi érték.

Ebben a hónapban bútorlap, a csomagolóanyag, az elektronikai komponensek, a festék, a gyümölcs, a kacsahús, az olaj, a papír alapanyagok és a tűzifa kapcsán jeleztek válaszadóink nagyobb áremelkedést.

Hiány volt acél alapanyagokból, csomagolóanyagokból, elektronikai eszközökből, fóliából, melegen hengerelt zárt szelvényből, műgyantából, speciális elektronikai eszközökből, termosztátból, vasból és villanymotorból.

Számottevő árcsökkenésről számoltak be válaszadóink: acél, acéllemez, élő csirke, fa alapanyag (nyárfa és ipari fa), fém, fűrészáru, hidegen hengerelt horgonyzott acéllemez, műanyag, nyers tej, száraz alapanyag (búzafélék), tejsavópor, tészta és tojás, valamint vas alapanyag esetében.