Magyar gazdaság

Magára talált a forint, erősödéssel indult a kedd reggel

A hónap eleje óta átlagosan 0,3 százalékot vesztett az értékéből a magyar fizetőeszköz a vezető devizákkal szemben.

Erősödött kissé a forint a főbb devizákkal szemben kedd reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Hungarian Forint Holding In Hand
Hungarian Forint Holding In Hand
Fotó: George Khelashvili

Az eurót 383,17 forinton jegyezték hétfő reggel hét órakor az előző délután hat órai 384,02 forint után. 

A dollár jegyzése 358,81 forintra csökkent 359,09 forintról, a svájci franké pedig 399,87 forintra 400,60-ról.

A hónap eleje óta a forint gyengült, 0,5 százalékkal az euró, 2,0 százalékkal a dollár és 0,4 százalékkal a svájci frank ellenében.

Az év eleji kezdésnél erősebben áll a forint, az euróval szemben 4,1 százalékkal, a dollárral szemben 3,8 százalékkal, a svájci frank ellenében pedig 0,9 százalékkal.

Hogyan változik a forint árfolyama az év végéig?

Ahogy arról a Világgazdaság írt, a 390-es szint környékén vagy felette fejezheti be az idei esztendőt a forint az euró ellenében az elemzői konszenzus szerint. A hét hazai befektetési szakértő bevonásával készült felmérés eredménye rámutat: az euró-forint árfolyamra rengeteg külső és belső tényező lehet hatással az év utolsó négy hónapjában, elsősorban azonban az MNB kamatpolitikája, a nemzetközi energiaárak alakulása és az európai uniós források megérkezésének kérdése befolyásolhatja a kurzus alakulását.

A hazai befektetési szakértőktől arra a kérdésre vártuk a választ, hogy az adatvezérelt működésre hamarosan átálló MNB várhatóan szigorú kamatpolitikáját látva hogyan alakulhat az euró-forint keresztárfolyam az év végén.

Zakár Tivadar, a BÉT kijelölt tanácsadójaként működő Univerz Invest Zrt. cégvezetője – a megkérdezett elemzők többségével egyetemben – a forint romlása mellett tette le a voksát. Zakár Tivadar kiemelte: a régiós valutákhoz képest a forint idegesebbnek tűnik, még az első féléves jelentős árfolyam-erősödés ellenére is. 

Az MNB adatvezérelt kamatpolitikáját is elfogadta a piac, azonban a recesszióban lévő magyar gazdaság és az infláció nem könnyíti meg a forint helyzetét

– tette hozzá a szakértő.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek