A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. idén hetedik alkalommal rendezi meg a modern gyárak éjszakája országos eseményt, amire november 10-én kerül sor. Az érdeklődők megismerkedhetnek a hazánkban tevékenykedő, egyes területeken vagy mutatók alapján kiemelkedő eredménnyel működő gyárak tevékenységével, egyedi megoldásaival. A programsorozat online és offline formában egyaránt elérhető lesz.

Bottling,Factory,-,Black,Juice,Bottling,Line,For,Processing,And
Fotó: Shutterstock

A rendezvény felhívja a figyelmet azokra a hazai gyárakra és üzemekre, amelyek képesek az innováció, a kutatás-fejlesztés, a szervezetfejlesztés és a menedzsment területén világszínvonalú eredményeket elérni.

A korábbi évek sikereire alapozva a Gazdaságfejlesztési Minisztérium megbízásából ismét megrendezzük a Modern Gyárak Éjszakája programsorozatot. Örömmel tapasztaljuk, hogy a lakosságot és ezen belül a fiatalabb generációt is egyre inkább érdekli a hazánkban működő vállalkozások tevékenysége, hiszen így tapasztalattal és tudással gazdagodhatnak. A növekvő látogatószámok is ezt igazolják, hiszen a tavalyi évben online és offline formában már összesen 13 500 fő vett részt programjainkon

– emelte ki az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Szabados Richárd. Hozzátette, hogy a program nemcsak a lakosság számára lehet érdekes, hanem a részt vevő vállalatoknak is jó lehetőséget kínál arra, hogy megjelenésükkel ismertséget és elismerést szerezzenek, ugyanis hazánk példaértékű vállalatai között mutatkozhatnak be, valamint potenciális partnerekkel is megismerkedhetnek, megnyitva így akár a jövőbeni együttműködések lehetőségét is.

Dunaferr-történet: száz nap alatt ígéri az első csodát a Liberty Dunaújváros

Átfogó, a működés egészét érintő intézkedések szerepelnek abban a felsorolásban, amelyet az IDS Dunaferr új tulajdonosa kíván megvalósítani az immár Liberty Dunaújváros nevű vas- és acélmű működésének sikeres folytatása érdekében, száz nap alatt. Technológiailag a végcél a zöldacélgyártás bevezetése.

A rendezvény célja a szemléletformálás és a hazai ipari gyártással kapcsolatos elavult sztereotípiák felülírása. A csatlakozó vállalatok szerte az országból virtuálisan és-vagy élőben mutathatják be azokat a folyamatokat és technológiákat, amelyek hozzájárulnak a sikeres működésükhöz. 

Tavaly országszerte 73 gyár csatlakozott, amelyek összesen 49 személyes gyárbejárás, illetve 34 online bemutatás során engedtek betekintést a kulisszák mögé.

Az esemény többek között a pályaválasztás előtt álló fiatal generáció, a fejlődő és fejlődni vágyó kis- és középvállalkozások, a potenciális beszállítók, valamint az érdeklődő lakosság tagjai számára nyújt széles láthatóságot. A 2020 óta már online és offline formában egyaránt elérhető programsorozat növekvő látogatói száma is a lakosság érdeklődését bizonyítja. A virtuális gyárlátogatással és az online bemutatókkal elérhetővé vált, hogy egyetlen este alatt több, akár az ország két legtávolabbi pontján lévő gyárat is megnézhet az érdeklődő közönség.

Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár a rendezvény kapcsán kiemelte, hogy a magyar vállalatoknak 2020 eleje óta számos, a nemzetközi makrogazdasági környezetből begyűrűző nehézséggel kellett megküzdeniük, azonban teljesítményük csak átmeneti visszaeséssel élte túl a pandémia, a szomszédunkban zajló háború és az által keltett turbulenciákat. Szerinte a kormány tetemes erőforrásokat mozgósított, és számos programot indított annak érdekében, hogy a hazai cégek sokkellenálló képessége erős maradjon, és a nehézségek mellett is megőrizzék versenyképességüket. Elmondta, hogy a hazai vállalati szektor főbb teljesítménymutatói regionális összevetésben is kiemelkedőnek minősülnek, a magyar cégek pedig a nemzetközi értékláncnak is értékes elemei.

A kormány hosszú távú gazdaságstratégiájának célja, hogy a magyar vállalatok horizontális és vertikális fejlődése is tovább folytatódjon, melyben alapvető jelentőséggel bír az intenzív növekedés feltételeinek megteremtése, és a hazai cégek felfelé mozgása a beszállítói láncokban. Fontosnak tartjuk, hogy a magyar termelővállalatok egymásnak és a lakosságnak is megmutassák eredményeiket, képességeiket, értékteremtő munkájukat, ezért örömmel várjuk a Magyar Gyárak Éjszakájának idei programsorozatát. Reméljük, hogy elhivatottságuk, eredményeik sokakat inspirálnak majd

– mondta az államtitkár.

A vállalkozásoknak még van lehetőségük jelentkezni az eseményre. A csatlakozás részleteiről és a regisztrációról további információk a modern gyárak éjszakája hivatalos honlapján érhetők el, ahol a részt vevő gyárak listája és a bemutatóik is megtekinthetők.