A jövő év első napjára kétezer italosbodoz-visszaváltó automatát helyez ki a Mohu Zrt., a kötelező visszaváltási rendszer 2024. július 1-jei indulására pedig 5-6 ezer ilyen gép, illetve a kisebb településeken kézi visszaváltó pont áll a vásárlók rendelkezésére – jelentette be Pethő Zsolt, a társaság vezérigazgatója az automaták bemutatása alkalmából.

repoint, MOHU
Szabó Szilvia és Pethő Zsolt. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Mohu két meghatározó méretű és nagy tapasztalatú európai gyártót bízott meg a berendezések gyártásával, az Envipco és a Tomra céget. A kiválasztás fő kritériuma az volt, hogy az eszközök hosszú ideig legyenek képesek megbízhatóan működni, és szintén megbízhatóan tudják leolvasni a csomagolásokon lévő ábrákat, kódokat, amelyek alapján a visszaváltás vagy megtörténhet, vagy nem.

Sok múlik a kódon és a logón

Az említett kódokat és ábrákat 2024. július 1-jétől a PET-palack, az italosüveg vagy a fém italosdoboz gyártója köteles feltüntetni a csomagolóeszközön. Annak érdekében, hogy a kód és az egyéb szimbólumok megfeleljenek az elvárásoknak, a tervezett címkéket előbb a Mohu Galvani úti bázisán jóvá kell hagyatni. Az előbbi dátum azt is jelenti – hívta fel a figyelmet Szabó Szilvia, a társaság gyártói felelősségi rendszerének felelőse –, hogy bár a jövő évtől kikerülnek az automaták a boltokba, addig nem lesz mit visszaváltani bennük, amíg meg nem jelennek az üzletekben a csak július 1-jétől kötelező feliratozású csomagolóeszközök. Mivel pedig a megfelelő vonalkód és logó nélküli dobozt, üveget vagy palackot nem fogadja el az automata, így ezeket nem érdemes már most otthon azért gyűjteni, hogy majd a jövő évtől a meghirdetett 50 forintjával beválthassuk őket.

Nem laposra taposva

Az automaták csak sérülésmentes csomagolóeszközöket fogadnak el. A PET-palackokat is kupakkal együtt várják, hiszen azokat szintén úgy kell gyártani, hogy a kupakjuk a lecsavarás után is rögzítve maradjon. Mindazonáltal e téren nem lesz nagy szigor: jöhet a kupak nélküli PET-palack is. 

Van némi rugalmasság a kissé megnyomott sörösdobozok esetében is, de nem érdemes próbálkozni. Az újságíróknak tartott bemutatón az egyik automata a kicsit horpadt dobozt elfogadta, a másikat úgy köpte ki, ahogy kapta. 

Kétféle logó lesz a dobozokon, annak megfelelően, hogy a termék egy- vagy többutas, vagyis csak anyagában újrahasznosítható, vagy újra is tölthető. Az egyutasokat az automata rögtön préseli vagy töri a kisebb helyigény és amiatt, hogy ne lehessen őket újra visszaváltani. A többutasokat kíméletesen gurítja, mert nem sérülhetnek az újbóli használat előtt.

Gyermekegészségügyre is mehet a pénz

Az elfogadott csomagolóeszközért járó 50 forintnak háromféle sorsa lehet. A magánszemély kérheti azonnal a bankszámlájára, de ehhez előbb le kell töltenie a szükséges appot, amelyen rögzíti a nevét és a bankszámlaszámát. Kérheti az 50 forintot utalványként, és el is adományozhatja. Az adományozás a Mohunál a tesztidőszak alatt a vállalat óvodáját segíti, a visszaváltó rendszer éles üzemében viszont a gyermekegészségügyet.
A visszaváltó magánszemély a pénzt az adott automatát üzemeltető bolttól kapja meg, amit a Mohu havonta megtérít a boltnak.

A visszaváltó automaták közül inkább a Tomra cég építi a nagyobbakat, amelyek mögött az üzletben külön helyet kell kialakítani a konténernek, vagyis kell hozzá egy raktár is. A műanyag és a fémpalackok, -dobozok közös konténerben landolnak, és csak később válogatják őket szét.

Mint a Világgazdaság érdeklődésére elhangzott, az új rendszerben az országban bárhol vásárolt palack vagy doboz bárhol visszaváltható, a külföldről érkező palack sorsa viszont nyitottabb. 

A külföldről hozott sör doboza például csak akkor váltható vissza Magyarországon, ha itt előzőleg regisztrálták.

Importtermék esetében ez kötelessége is a kereskedőnek, ha pedig magánszemély hoz be PET-, fém- vagy üvegpalackos italt, akkor nem biztos, hogy szerencséje lesz. Azon múlik, hogy van-e a dobozon egyúttal magyar logó is. Romániában például most, november 30-án indul a kötelező visszaváltási rendszer. Azok a palackok mindkét országban visszaválthatók, amelyeken a magyar és a román logó is szerepel. A Baltikumban eleve szerepel mindhárom balti állam logója a dobozokon, palackokon.

Szintén a Világgazdaság kérdésére közölték, hogy 

az egész rendszer beindulása mintegy 50 milliárd forintjába kerül a Mohunak, de ebbe az automatákon kívül minden beletartozik, kiemelten például az informatikai fejlesztések.

A kiadások a Mohunak a rendszerben fizetett díjakból apránként úgy térülnek majd meg, hogy a gyártók a Mohunak csatlakozási és használati díjat fizetnek.

Azokban a kisebb boltokban, amelyekben nem fér el visszaváltó automata, áprilistól egy appal és kézzel történik majd a visszaváltás. Amikor összegyűlik nagyjából ezer palack vagy doboz, akkor egy kisteherautó kimegy a helyszínre egy automatával, és elviszi az újrahasznosítandó anyagot.

A Mohu sorra vette, miért is fontos a visszaváltó automaták használata

  • Az EU előírása szerint 2029-ig a PET-palackok 90 százalékát vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani. Jelenleg ezeknek a műanyag és üveg italos palackoknak, valamint fémdobozoknak csak a töredékét hasznosítjuk újra, ami hatalmas terhelés a környezetnek.
  • Jelenleg óránként 180 ezer, évente több mint másfél milliárd  PET-palackot használunk el Magyarországon, aminek csak a töredékét hasznosítjuk újra.
  • A jelenlegi rendszerben nem követhető pontosan az újrahasznosítás, annyit lehet tudni, hogy a töredékét használjuk újra. És az újrahasznosítás sincs még azon a szinten, hogy újra palackot készítsenek belőle.
  • Az egységes, 50 forintos visszaváltási díj motiválja a vásárlót arra, hogy visszavigye a palackot, ezzel értékes újrahasznosítható alapanyagot juttat vissza a gazdaságba, és megóvja a környezetet.
  • Egy jól működő visszaváltási rendszerrel (DRS) 3,3 milliárd darab, mintegy 158 ezer tonna italcsomagolás gyűjthető vissza Magyarországon. Ebből 1,7 milliárd a PET-palack (50 ezer tonna), 1,3 milliárd az aludoboz (18 ezer tonna) és 0,3 milliárd az üveg (91 ezer tonna).
  • A már működő rendszerekben a visszaváltási arány a piacra dobott mennyiségek 90 százaléka körül alakul, de elérhető a közel 100 százalék is. Szlovákiában alig egy évvel a bevezetés után már 70 százalékos volt a visszaváltás.
  • Egy ilyen rendszerben követhető lesz a visszaváltott palackok útja. Az ipar tud tervezni, vagyis kialakul egy megfelelő újrahasznosítási ipar. Tudják, mennyi üvegre, alumíniumra, műanyagra számíthatnak.
  • Ekkora mennyiségű palack visszaváltása döntően visszaváltó automatákra, gépekre tud épülni, ezért is kötelezett minden 400 négyzetméteresnél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszer-kiskereskedelmi egység automaták telepítésére.
  • Mindenhol javasolt az automata, ahol havonta várhatóan 10 ezer palack visszaváltására lenne fogyasztói igény. A kisebb boltok, kistelepüléseken üzemelő italforgalmazók esetében a kézi visszaváltás lehet megoldás. A gépi és a kézi visszaváltó pontok is – az úgynevezett RePontok– létesítése regisztrációhoz és szerződéskötéshez kötött.
  • A 400 négyzetméteresnél kisebb boltok önként leszerződhetnek a Mohuval gépi vagy kézi visszaváltásra.
  • Az a cél, hogy minden ezer főnél népesebb településen legyen manuális és/vagy automata visszaváltási pont az országban.

Jelenleg csak a többutas (újratölthető) palackokra van betétdíjas rendszer – ez szinte változatlan formában a továbbiakban is fennmaradhat. Az egyutas, azaz a fogyasztás után egyből hulladékká váló PET-, fém- és üvegpalackokra nem működik visszaváltási díjas rendszer, így a fogyasztó nem motivált a palackok összegyűjtésére, ezzel jelentős köztisztasági, környezetterhelési problémát okozva.

A két gyártónak további feladata is lesz

A gépek telepítését, tervszerű karbantartását és szervizelését a Tomra Collection Hungary Kft. és az Envipco Hungary Kft. végzi. Mintegy 5-6 ezer automata telepítése várható, különböző méretekben. Előfordul közöttük a fél négyzetmétert elfoglaló, egyszerűbb gép, ahogy a külön helyiségben vagy kültéri konténerben (kioszk) elhelyezett, beépített nagy kapacitású gép is. A kézi visszaváltó pontok kiszolgálására a Mohu 83 mobilRVM-et szerez be a Returmatic Solution Zrt.-től, amely az alupalackokat begyűjtő ReturPack alapjain jött létre. Ezek a kisteherjárművel egybeépített automata visszaváltó berendezések gondoskodnak a kisebb üzletek által kézzel visszavett palackok házhoz menő begyűjtéséről, számlálásáról majd tömörítve elszállításáról, és lehetővé teszik a fogyasztók számára megelőlegezett visszaváltási díj azonnali jóváírását az üzlet számára egy app segítségével.

Sikeres nemzetközi példák

A több mint 20 éve működő norvég rendszert tartják az egyik legjobbnak Európában, de a balti országok mutatói is nagyon jók. Szlovákiában 2022 januárjában vezették be a rendszert, amelyről már a kereskedők is nagyon pozitívan nyilatkoznak. Az automaták megbízhatók, a logisztikai kiszolgálás stabilizálódott, a vásárlók helyben levásárolják a gép által adott kuponokat. Az önkormányzatok a köztéri hulladékelhagyás látványos csökkenéséről számolnak be. A lakosság megszokta és elégedett a rendszerrel, fokozatosan emelkedik a visszaváltás aránya, elérte a 70 százalékot egy év alatt.