Már régen regisztrálniuk kellett a Mohu Zrt.-nél a 400 négyzetméteresnél nagyobb eladóterű, elsősorban élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi egységeknek a jövő év január 1-jétől induló országos kötelező visszaváltási rendszer tagjaiként, és – ha szükségét látták – igényelniük kellett csomagolóanyag-visszaváltó automatát is. A Mohu a hulladékgazdálkodási koncessziót 35 évre elnyert Mol Nyrt. leányvállalata, amelyre az anyavállalat a koncesszióban rögzített, saját feladatait bízta.

West,Linn,,Or,,Usa,-,Sep,7,,2021:,A,Woman
 Minél kevesebb hasznosítható hulladék kerülhet a szemétbe.
Fotó: Shutterstock

A regisztrációs kötelezettség a belföldön forgalomba hozott és kötelezően visszaváltási díjasnak minősülő termékek forgalmazóira vonatkozik. A visszaváltási rendszerbe (DRS, deposit refund system) tartozó termékek körét meghatározó kormányrendelet még nem született meg, de a tervezet szerint 

a 0–6 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolásokról lesz szó a tejalapú italok csomagolásának kivételével

(a visszaváltási és a betétdíj közötti különbségről a Világgazdaság ebben a cikkében írt).

Vevőcsalogató lesz a visszaváltó automata

Regisztrálniuk kellett azoknak a kiskereskedelmi egységeknek is, amelyekre nem vonatkozik a kötelezettség, de a remélt előnyök miatt csatlakoznának a rendszerhez. Például azért, mert a vevő nála vásárolná le palackok visszaváltáskor kapott kupont. Ugyanakkor Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) elnöke szerint ennél többről van szó. „Szerintünk nagyon komoly vásárlómegtartó ereje lesz a rendszernek, főleg a környezettudatos rétegek szempontjából. 

Nemcsak azok a vevők fogják keresni a visszaváltásra berendezkedett boltokat, akik mielőbb viszont szeretnék látni a nekik járó díjat, hanem azok is, akik fontosnak tartják az újrahasznosítást” – válaszolt a Világgazdaságnak. 

A Mohunak az automatákról szóló általános tájékoztatója szerint a voucher készpénzre is váltható az adott üzletben vagy üzletláncban. Utalható továbbá bankszámlára az automatába épített vonalkód-leolvasóval, ha a regisztrált ügyfél a telefonos applikációjával azonosíthatja magát, végül felajánlható a pénz jótékonysági célú szervezetnek, amely az automata kijelzőjén választható ki.  

Hónapokkal ezelőtt lejárt a határidő

A kötelezettek regisztrációs határideje január 31-én járt le, az önként csatlakozóké pedig március 31-én. E téren azonban késések lehetnek, mert a Mohu nem zárta le a regisztrációt, sőt, annak lehetőségét jelenleg is nyitva tartja. A Világgazdaságnak nem sikerült megtudnia, hogy a Mohu hány üzlet regisztrációjára számít (és más kérdésünkre sem kaptunk választ), a cég ugyanis csak az után kíván válaszolni, miután megszületnek a területet érintő, még hiányzó rendeletek. Neubauer Katalin szerint mintegy 1500 kötelezettről lehet szó, de arról nincs információja, hogy hányan regisztráltak.

Regisztrációra a következő piaci szereplők kötelezettek:

  • kiskereskedelmi lánc központi egysége,
  • kiskereskedelmi lánc franchise-partnere (franchise-üzemeltető),
  • önálló kiskereskedelmi egység,
  • az RVM-üzemeltetés feltételeit elfogadó más intézmény.

Több ezer automatára lesz szükség

A regisztrációra kötelezett kiskereskedelmi egységek kötelesek lesznek visszaváltó pontot fenntartani. A visszaváltás lehet visszaváltó automatával (RVM), vagy kézzel. Az utóbbihoz mobilalkalmazás társul, a Mohu pedig rendszeresen a helyszínre küld visszaváltó automatát a begyűjtött és eredeti formájában megőrzött hulladékért, a palackok gépi számlálása alapján. Ez esetben bankszámlára utalással megtéríti az üzletnek a fogyasztóknak kifizetett visszaváltási díjat.

A Mohu (a holnapján) az önkéntes csatlakozókon belül a legalább 100 négyzetméteres eladóterű üzleteknek javasolja az RVM telepítését, 200 négyzetméter felett pedig már ajánlja is. Száz négyzetméteresnél kisebb boltok esetén erősen korlátozott az automata telepítésének lehetősége. Például akkor van rá mód, ha nincs a településen másik visszaváltó pont, vagy ha az üzlet legalább havi 8-10 ezer palack forgalmára számít. A kisebb forgalmú, manuális visszaváltó pontra regisztráló üzleteknek viszont fel kell készülniük 800-1000 ép italospalack tárolására.

Karnok Csaba20230224 Szeged 

Aludoboz-visszaváltó automatát helyeztek üzembe a Csanádi utcai nappali melegedőnél, a máltai udvarán.

Fotó: Karnok Csaba KC
Délmagyarország (DM)

Képen: Gór-Nagy István, a Returpack Kft. újrahasznosítási üzletág vezetője
Szegedi alumíniumdoboz-visszaváltó.
Fotó: Karnok Csaba / Mediaworks

Az önkéntes csatlakozókra is sor kerül

A rendszer 2024 január 1-jei indulására telepíteni kell a kötelező visszaváltási rendszerbe kerülő összes üzlet automatáját. Számukra – tehát a 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletek számára – már lezárult a gépi visszaváltók jelentkezési időszaka, de a Mohu még várja a késlekedők jelentkezését. A 2024 eleji indulásig több ezer automatát kell telepítenie, ami – mint írja – csak a kiskereskedelmi egységekkel szoros együttműködésben és szoros ütemezésben lehetséges.

Az önkéntes csatlakozók a berendezésekre több ütemben, későbbi határidőkkel és a regisztrációs felületen feltüntetett darabszámok erejéig pályázhatnak. (A tágabb határidőkre a 2024. január 1-jére vonatkozó RVM üzemeltetési előírások hiányában van lehetőség.) Mindkét ütemben 1000 automata igényelhető, amelyből 100 beépített, a többi szabadon álló. Később lehet a pályázatokon megmaradó berendezésekre is pályázni. 

Ugyanakkor „a pályázatok, regisztrációk és telepítések a 2024-es évre is átnyúlnak” – írja honlapján a Mohu.

Ugyanott részletes leírással megtalálható, hogy szabadon álló típusból háromfajta Envipco modell rendelhető, beépíthetőből pedig kétfajta Tomra T9-es. Ismertet továbbá a Mohu ajánlott automatákat is, valamint jelzi, hogy a vele történő egyeztetés eredményeként igényelhető másfajta modell is.