Tovább drágulhatnak az élelmiszerek, ha a csomagolások után jövőre fizetendő díjak emelkednek. November végéig kell a kormánynak kihirdetnie az élelmiszer-csomagolások után a gyártók által a koncessziós társaságnak fizetendő, 2024-re érvényes díjak mértékét. Az új hulladékgazdálkodási rendszer idén nyári bevezetésekor hidegzuhanyként érte az élelmiszergyártó vállalkozásokat a díjak magas mértéke. A gyártók azt szeretnék elérni, hogy az európai szinten is kiugróan magasnak számító díjak további emelésével ne okozzon számukra a kormány további költségnövekedést, mert az az élelmiszerárak- és az élelmiszer-infláció szintjében is megjelenhet – fogalmazott a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége. 

20200406_Aushan_Húsvét_MG_Ripost-15Aushan teljes árúkészlet , feltöltött polcok Fotó : Markovics Gábor20200406 BudapestAuchanban teljes az árukészletFotó : Markovics Gábor (MG)Ripost
Fotó: Markovics Gábor

Az Európai Unióban egységes keretszabályok alapján kell a tagállamoknak működtetniük a hulladékgazdálkodási rendszerüket, a cél az, hogy az EU-ban magas szinten valósuljon meg a hulladékok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása. A júliustól indult, új hazai rendszerben a korábban a vállalkozásoktól hasonló céllal beszedett (akkoriban termékdíjnak nevezett) tételekhez képest az új EPR-díjak tetemes, nemzetközi összehasonlításban is kiugróan nagy mértékben, akár az öt-kilencereszesükre emelkedtek. Szinte minden csomagolóanyag esetében nálunk kell a legmagasabb díjakat fizetni. Így Európa egyik, ha nem a legdrágább és legkevésbé átlátható hulladékgazdálkodási rendszere jött létre Magyarországon, miközben szakértői számítások szerint akár feleekkora költséggel is megoldható lenne a csomagolási hulladékok megfelelő és korszerű kezelése. 

A drasztikus díjemelkedés váratlanul, ráadásul év közben érte az élelmiszergyártó vállalkozásokat, akiket az így megemelkedett költségek az átadási áraik emelésére kényszerítenek, hozzájárulva ezáltal az élelmiszer-infláció mértékéhez is.

A drágulás a gyártókat és termékeiket eltérő mértékben érinti, attól függően, hogy milyen anyagokat használnak a csomagoláshoz, és mekkora mennyiségben – írja az élelmiszergyártók szövetsége.

A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége szerint, míg Ausztriában az élelmiszergyártók a beszerzett alapanyagok vagy akár a szállítási műanyag gyűjtőcsomagolások kilogrammja után körülbelül 70 forintnak megfelelő összeget fizetnek, addig a hazai cégek ugyanezért 219 forintot kénytelenek fizetni. Ugyanennek a díjnak a mértéke Csehországban kilogrammonként körülbelül 37 forint. 

Az új hulladékgazdálkodási rendszerről nyilatkozott a Világgazdaságnak az Energiaügyi Minisztérium illetékes államtitkára, Raisz Anikó. Egyebek mellett hangsúlyozta, hogy júliustól az uniós előírásoknak megfelelően a szennyező többet fog fizetni a hulladéka elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért és újrafelhasználásáért. Ez a gyártókat arra ösztönzi, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak. 

Július 1-jétől az állam helyett egy koncessziós társaság, a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodást.

Ezzel egyidejűleg az irányelveinek és elvárásainak megfelelően létrejön az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a gyártóknak a szennyező fizet elve alapján jobban hozzá kell járulniuk az általuk gyártott termékek után keletkező hulladék kezeléséhez.