Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől – jelentette be Varga Mihály az ECOFIN ülés után Brüsszelben. A tárcavezető kiemelte: mindez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós résszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből.

EU Economic and Financial Affairs Council Meeting in Brussels
Fotó: DURSUN AYDEMIR / AFP

Bízunk benne, hogy hamarosan felszabadulnak a kohéziós és a helyreállítási források, hiszen minden feltételt teljesítettünk, így Magyarország minél előbb hozzájuthat azokhoz az összegekhez, amelyek járnak neki – hangsúlyozta a miniszter. Mint mondta: 

az első részletek előleg formájában a most elfogadott, RePowerEU forrásaiból érkezhetnek a jövő év elején, egy pénzügyi megállapodás aláírása után körülbelül 920 millió euró, vagyis csaknem 380 milliárd forint hazánknak járó összeghez nyílik meg az út.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy a REPowerEU támogatáson felül a magyar kormány a hitel részből is döntően olyan beruházásokhoz, fejlesztésekhez fog hozzájárulni, amelyek a zöld átállást segítik. Az eredeti programbeli 48 százalékhoz képest a keret 67 százaléka megy ilyen programokra, rendkívül erős a módosított terv zöld fókusza. Ez is azt bizonyítja, hogy a magyar kormány erősen elkötelezett abban, hogy a zöld átállás egyik nyertese legyen – közölte.

Viszlát GFM, rég találkoztunk Nemzetgazdasági Minisztérium

Új gazdasági csúcsminisztérium van születőben, miután Nagy Márton a héten számos új feladatot kapott a Gazdasági Kabinet elnökeként, ennek a neve egy törvényjavaslat szerint újra a Nemzetgazdasági Minisztérium lenne.

Varga Mihály kijelentette: 

az ülésen a gazdasági kormányzás reformjával kapcsolatban a spanyol elnökségnek nem sikerült kompromisszumot kiharcolnia, így az ezzel kapcsolatos viták folytatódnak. 

Magyarország mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy a költségvetési politikában a nemzeti kormányok mozgásterét kell növelni, nem pedig az Európai Bizottságét – szögezte le a tárcavezető. Hozzátette: Következetesen elutasítottuk az Európai Bizottság túlzott jogkörökkel való felruházását a tagállamok költségvetésének meghatározásában. Magyarország azt is javasolta, hogy a védelmi kiadásokra vonatkozóan legyen meghatározva egy speciális szabályrendszer: eszerint az ezzel a területtel összefüggő többletköltség ne számítson bele a maastrichti kritérium szerinti hiányba. 

A magyar javaslat is beépült a gazdasági reformcsomagról szóló tervezetbe, ez pedig a kormány erős érdekérvényesítő képességét bizonyítja 

– fűzte hozzá Varga Mihály.

A forint reagált az uniós források hírére

Csupán enyhe forintgyengülést hozott a piaci várakozásoknak megfelelő novemberi inflációs adat. A friss számok éves szinten az októberi 9,9 százalékról 7,9 százalékra csökkentek, s mivel a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi, szeptemberi előrejelzésében 8,9 százalékot várt, így növekedett az előrejelzéstől való eltérés. 

Péntek délután viszont fordult a kép, Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette: az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől. Mindez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitel résszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből.

Amint megjelent a tárcavezető közleménye, pillanatok alatt 381,2-ig csökkent az euró-forint kurzus, majd meg sem állt 380,7-ig.

A pénzügyminiszter a brüsszeli tárgyalások után egy Facebook videóban is közölte, hogy az erőfeszítések sikeresek voltak, az uniós forrásokat megkapja Magyarország.