Csupán enyhe forintgyengülést hozott a piaci várakozásoknak megfelelő novemberi inflációs adat. A friss számok éves szinten az októberi 9,9 százalékról 7,9 százalékra csökkentek, s mivel a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi, szeptemberi előrejelzésében 8,9 százalékot várt, így növekedett az előrejelzéstől való eltérés. 

Péntek délután viszont fordult a kép, Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette: az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől. Mindez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós résszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből.

Amint megjelent a tárcavezető közleménye, pillanatok alatt 381,2-ig csökkent az euró-forint kurzus, majd meg sem állt 380,7-ig.

 

Coins,Hungarian,Currency,-forint,,Close-up.,In,The,Background,Banknotes,Of
A magas kamat továbbra is vonzza a befektetőket a forint piacára. 
Fotó: Shutterstock

 

Az inflációs pálya jónak tűnik az MNB számára, de álláspontunk szerint egyelőre nem tűnik elegendőnek ahhoz, hogy a jelenlegi havi 75 bázispontról felgyorsítsa a kamatcsökkentési ütemet

– hangsúlyozták az ING Bank elemzői. Hozzátették: a piaczárást követően teszi közzé az S&P Magyarország adósbesorolásának felülvizsgálatát. Az ING ugyan nem számít változásra, de a három nagy hitelminősítő közül Magyarországot illetően az S&P besorolása a legalacsonyabb, így 

az elmúlt hónapok gazdasági és inflációs folyamatait tekintve érdekes lehet a javulás jeleit figyelni a kommentárban.

 

Kivárhatnak a hitelminősítők a következő hetekben

A nemzetközi hitelminősítők felülvizsgálatait kiemelten figyelik a befektetők, a nagy hitelminősítők közül december 8-án este az S&P Global Ratings, majd egy héttel később a Fitch Ratings értékelheti a hazai gazdasági folyamatokat. Mi most nem számítunk bejelentésre, illetve változtatásra a hitelminősítők részéről.

 

Mi történt idén a forinttal?

Összességében az euró-forint keresztárfolyam 4,5 százalékkal távolodott el az év elején jellemző 400-as kurzustól. A legerősebb formát júniusban mutatta a magyar deviza, akkor mindössze 367,85 forintot kellett adni egy euróért. 

A dollárhoz képest a forint 4 százalékkal áll jobban, mint 2023 elején.

 

Mi jöhet a következő hetekben?

A következő időszakban az ING elemzői az euró-forint árfolyamának stabilizálódására számítanak, de némi korrekciót elképzelhetőnek tartanak a gyenge irányba. Míg az Equilor elemzője, Varga Zoltán is úgy véli, hogy az indikátorok mozgása alapján jó esély van a forintgyengülés folytatódására a következő napokban. A következő közepesen erős ellenállási szint 386 közelében húzódik. Az Equilor sem vár módosítást az esti adósbesorolástól.

A Reuters által kérdezett elemzők pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy pénteken immár harmadik egymást követő napon gyengült a forint árfolyama: a befektetők vélhetően annak ellenére óvatosak, hogy az MNB előrejelzésnél nagyobb lassulást mutatott az ország novemberi inflációja.

 

November óta a tőzsdék felpörgésével és a dollár erősödésével csökkent a kereskedők kockázatvállalási hajlandósága, így a forint visszatért annak a sávnak plafonjához, ahol az elmúlt két hónapban forgott

– írta jegyzetében Trippon Mariann, a CIB bank vezető közgazdásza. Hozzátéve: a befektetők a Fedreal Reserve és az Európai Központi Bank jövő heti kommunikációjára készülnek, várják, hogy a két nagy jegybank mikor kezdi meg a kamatcsökkentést. Emiatt bizonytalan a hangulat, a kereskedők egy kicsit hátrébb lépnek a hétvége előtt, csak a biztonság kedvéért, ami annak ellenére sem támogatja a forintot, hogy a délelőtt közzétett inflációs adatok nagyjából megfelelnek az elemzői konszenzusnak.

A forint egyébként december elejétől hátszélben küzd. Amikor a dollár erősödik az euróval szemben, akkor az kedvezőtlen a feltörekvő piaci devizák, így a forint szempontjából is. Most ez történik: a hónap eleji 1,10-es euró dollár helyett már 1,077 jellemző. 

A lengyel zloty pénteken inkább oldalazik, miután a Lengyel Központi Bank szerdán második egymást követő hónapban is 5,75 százalékon tartotta irányadó kamatát. Adam Glapinski jegybankelnök csütörtökön azt mondta, nem változik a monetáris politika. A Bank Millennium szerint a bankelnöki üzenet azt erősíti, hogy márciusig nem változik a lengyel alapkamat.