Nyilatkozott Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek, a rapid interjúban a héten nagy port kavart referenciakamat-kérdéskört is érintették. 

A tárcavezető az iCon gazdaságpolitikai konferencián Sopronban

Ennek háttere egy NGM-tanulmány, amely felveti, hogy a vállalati finanszírozásban a korábbi években megszokott, változó kamatozású hitelek esetében a kamatmeghatározás alapjául szolgáló kamatbázis (referenciakamat) esetében érdemes lehet felülvizsgálni azt az eddigi gyakorlatot, amely szerint a hitelek referenciakamata az egy vagy három hónapos budapesti bankközi forinthitel-kamatláb (Bubor). A szaktárca a Bubor helyett a diszkontkincstárjegyek átlaghozamát javasolja alkalmazni.

Azonban a piac nem egészen értette meg, hogy mi volt a kezdeményezés célja. Bízom benne, hogy a jövő hétre olyan döntés alakul ki, ami jó a pénzintézeteknek és a kormány számára is

– zárta az Indexnek adott értékelését a pénzügyminiszter.

Máris reagált a minisztérium a jegybank tanulmányára a hitelkamatok ügyében

Az MNB szakértői cikkükben fókuszt tévesztenek, nem a probléma gyökerére koncentrálnak – így reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a jegybank két ügyvezető igazgatója által jegyzett tanulmányra, amelyben tévesnek és ad hocnak ítélték a szaktárca ötletét a vállalati hitelkamatok Bubor helyett DKJ-hozamokhoz való kötéséről.