A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) arra törekszik, hogy a tisztességes verseny propagálásával elősegítse a gazdasági növekedést – erről is beszélt Rigó Csaba Balázs, a GVH-elnöke a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Nagyvállalati Klubjában.

Rigó Csaba, GVH
Budapesti exkluzív klub: a elnöke topmenedzserekkel találkozott. Fotó: msusz/Szatló Gábor

Erről a zártkörű kezdeményezésről korábban már a Világgazdaság is beszámolt. A másfél-két havonta sorra kerülő találkozókon topmenedzsereknek adnak tájékoztatást befolyásos kormánytagok és nemzetközi szereplők. Korábban Lázár János építési és közlekedési miniszter tartott átfogó beszámolót, ezúttal pedig a GVH elnöke.

Rigó Csaba felhívta a figyelmet, hogy a tisztességes piaci magatartás elősegítése érdekében a versenyhivatal a jogszabályok adta együttműködésre törekszik a vállalatokkal. Szerinte a GVH egyik fő célja a prevenció és 

a piaci szereplők tisztességes piaci magatartásra való nevelése.

A jogszabályi keretek között a GVH elsődlegesen az érintettekkel való együttműködésre törekszik, bízva abban, hogy ezzel megelőzhetők a hosszadalmas eljárások, amelyek számos kellemetlenséggel járhatnak a vállalatok számára – hívta fel a figyelmet.

A nemzeti versenyhatóság elnöke kérdésre válaszolva kiemelte a GVH és a Nemzetgazdasági Minisztérium által közösen létrehozott online Árfigyelő rendszer sikerét az élelmiszer-infláció letörésében. Hangsúlyozta, hogy a versenyt ösztönző rendszer működtetésében az Árfigyelőbe napi szinten adatokat szolgáltató kiskereskedelmi láncok konstruktív együttműködésére is szükség volt.

A Booking.com-ügy kapcsán kitért a BKIK szakmai javaslatainak fontosságára, amely hozzájárult az összetett piaci problémákban rejlő visszásságok korrekciójához. Az online szálláshely-foglalási piacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálat eredményeit felhasználva a GVH jogszabály-módosítási javaslatot tett, amelynek célja a hazai szálláshely-szolgáltató vállalkozások és szállásfoglalók védelme.

Rigó Csaba Balázs azt is elmondta, hogy elindítják az interaktív tudásmegosztó fórumukat Magyar Compliance Akadémia néven. A programsorozat célja, hogy hozzájáruljanak a tiszta verseny megőrzéséhez és erősítéséhez.

Van egy budapesti exkluzív klub, ahol a miniszterek egymásnak adják a kilincset – a főszervező betekintést adott a kulisszák mögé

A másfél, kéthavonta sorra kerülő találkozókon topmenedzsereknek adnak tájékoztatást befolyásos kormánytagok és nemzetközi szereplők.