A kihelyezések megugrása mellett az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is megugrott januárban a lakáshiteleknél. Miközben 2023 januárjában 9,95 millió, a múlt év egészében pedig hozzávetőleg 11,7 millió forint jutott egy új szerződésre, addig az idén januárban már 14 millió forint felett járt az átlag – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

House model on top of stack of money as growth of mortgage credit.
Fotó: Shutterstock

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a lakáshitelek új szerződéseinél – a teljes lakossági hitelpiaccal egyetemben – ugrásszerű növekedést hozott a január, hiszen a kihelyezett összeg több mint a duplájára, 84 milliárd forintra emelkedett 2023 első hónapjához képest.

A kereslet megugrásában egyrészt szerepet játszhatott, hogy az év elejével 1,2 százalékponttal, 7,3 százalékra csökkent a piaci feltételű forintkölcsönöknél a bankok által önkéntesen vállalt, a teljes hiteldíjmutatóra (THM) vonatkozó plafon. A keresletet emellett megdobhatta a gyermekvállalásra készülő családok otthonteremtését szolgáló Plusz megjelenése is: igaz, ennél még viszonylag kevés ügylet juthatott el január végére a szerződéskötésig, és inkább a tavaszi-nyári hónapokra várható az igazi felfutás.

A tavalyi, 600 milliárd forint alatti szerződéses összeget várhatóan nem lesz nehéz túlszárnyalni

Az erős évkezdet, és a láthatóan növekvő kereslet tükrében mindenképpen lehet számítani arra, hogy idén jelentősen nő majd a lakáshitelpiac. Ez már csak azért sem túlzó várakozás, mert ilyen alacsony – nagyjából 595 milliárd forintos – lakáshitel-kihelyezésre nagyon rég nem akadt példa: legutóbb 2016-ra vonatkozóan mutatott ki ilyen alacsony szerződéses összeget az MNB. 

A 2021-es, több mint 1300 milliárd forintos kihelyezési csúcs megdöntésére viszont minimális az esély, részben azért is, mert az akkor elérhető támogatott konstrukciók – például a zöldhitelek és az otthonfelújítási kölcsönök – több százmilliárdos lökést adtak a piacnak.

Az idei év elejére látványosan lelassult a lakáshitel-állomány növekedésének üteme

A piac élénkülése pedig jól jönne a lakáshitel-portfólió alakulásának is: a jegybank adatai szerint január végén 5034,8 milliárd forintot ért el a lakáshitelek állománya Magyarországon, ami mindössze 1,9 százalékkal – tehát nem egészen százmilliárd forinttal – volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Automata értékbecsléssel gyorsít jelzálog-hitelezési folyamatán az MBH Bank

Országszerte negyven településen, többek között a fővárosi lakásoknál is elérhetővé vált az MBH Jelzálogbank automatikus ingatlan-értékbecslést lehetővé tévő digitális fejlesztése, az Automated Valuation Method – AVM – közölte a Világgazdasággal az MBH Bank. A modell üzleti alkalmazása akár öt munkanappal lerövidítheti a jelzálog-hitelezési folyamatokat az MBH Bank ügyfelei számára. A fejlesztés az MBH Jelzálogbank MBH Lakásárindex nevű mutatójához tartozó adatbázisokon alapul. A fejlesztés már Budapest összes kerülete mellett országszerte 25 megyei jogú városban, 13 városban és egy nagyközségben hozzávetőleg 1,2 millió, lakás típusú ingatlan értékbecslését teszi lehetővé gombnyomásra. „Az MBH Banknál arra törekszünk, hogy olyan megoldásokat kínáljunk ügyfeleinknek, amelyekkel gördülékenyebbé válhatnak a hitelfelvételi folyamatok. Az MBH Jelzálogbank fejlesztése is ezt a célt szolgálja. Az automatikus értékbecslés alkalmazásának eddigi tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy az MBH AVM szolgáltatás használata akár öt nappal is lerövidítheti a jelzáloghitelezési folyamatot azáltal, hogy azonnal képes értékbecslést generálni az adott lakásról” – mondta Soós Csaba, az MBH Bank lakossági üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója.