A magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el – válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Azt kérdeztük a szaktárcától, mikor és mely szakmákban van szükség külföldi munkavállalók foglalkoztatására. Mint írták, Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni.

Audi Assembly Plant in Hungary
A feldolgozóiparban emberhiány van, így szükség lehet vendégmunkásokra – a 65 ezres kvótát még egyszer sem lépte át az ország.
Fotó: dpa Picture-Alliance / AFP

Külföldi munkaerőt akkor lehet alkalmazni, ha a magyar munkaerő már nem áll rendelkezésre

– emelték ki válaszukban, hozzátéve: vendégmunkásokra leginkább

a feldolgozóiparban és az építőiparban van szüksége a magyar gazdaságnak, 

de a kormány elsődleges célja, hogy a magyar munkaerőnek legyen elsősorban munkája.

Képzésekkel és támogatásokkal a magyar munkaerő erősítéséért

Arról, hogyan kívánja a kormány erősíteni a hazai munkaerőt, az NGM azt írta, hogy az elmúlt időszakban is aktívan támogatták a képzéseket, átképzéseket, ugyanakkor ezek időbe telnek, a vendégmunkások átmeneti alkalmazása többek között ezért is vált szükségessé. Március elejétől újra pályázhatnak a vállalkozások munkahelyi képzéseik megvalósítására uniós forrásból.

Hangsúlyozták: a Gikop Plusz 3.2.1 kiemelt projekt célja, hogy a vállalatoknak nyújtott, feltételesen visszatérítendő támogatásokon keresztül segítse elő munkavállalóik képzését, hozzájárulva ezzel a termelékenységük javulásához, a munkavállalók tudásának, kompetenciájának fejlesztéséhez. 

A program korábbi szakaszaiban eddig mintegy 1200 vállalkozás több mint 50 ezer munkavállalója részesült képzési támogatásban.

 

Protest By Delivery Personnel Of Wolt In Athens
A vendégmunkások egyik legnépszerűbb foglalkozása: az ételfutár. 
Fotó: NurPhoto via AFP

 

Közel háromszáz foglalkozást nem űzhet vendégmunkás

A kormány a hazai munkaerő és munkahelyek megvédése érdekében létrehozott egy negatív listát, meghatározva mindazon munkaköröket, amelyek esetében harmadik országbeli állampolgár nem foglalkoztatható.

A kormány döntése szerint így mintegy 300 foglalkozás esetében kizárjuk a vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel érkező, harmadik országbeli állampolgárokat.

Az intézkedésekből tehát jól látszik, hogy a kormány a magyar munkaerő foglalkoztatását tekinti elsődleges feladatának, külföldiek alkalmazása csak akkor lehetséges, ha magyar munkaerő már nem áll rendelkezésre.

Idén február 29-én a Hivatalos Értesítő 12. számában megjelent Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közleménye, amely tartalmazza azokat a foglalkozásokat, amelyekben harmadik országbeli munkavállaló vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel Magyarországon nem foglalkoztatható.

Egyszer sem lépte át a kvótát a vendégmunkások száma

Azon kérdésünkre, hogy mi történik, ha a miniszteri rendelet által 65 ezer főre maximált vendégmunkásarány kevésnek bizonyul, elmondták:

nem számítanak arra, hogy a kvóta kimerül, hiszen eddig ez egyszer sem történt meg.

A Magyarországra vendégmunkásként érkező munkavállalók számát kvóta szabályozza, amelynek elméleti maximuma az előző négy negyedévre vonatkozó üres álláshelyek átlagos száma.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kvóta maximális értéke 81 ezer lehetne 2024-ben, azonban a kormány, szem előtt tartva a magyar munkahelyek védelmét, arról döntött, hogy 2024-ben is az elméleti maximumnál lényegesen alacsonyabb számban, 65 ezerben határozza meg a kvóta felső határát – válaszolta az NGM.

Nagy Márton: elenyésző a vendégmunkások aránya Magyarországon

A hazai forrásairól és problémáiról beszélt a nemzetgazdasági miniszter egy konferencián. Nagy Márton megoldási lehetőségekről és a közeljövőben indult és induló, fiatalokat támogató programokról is beszámolt.