Világgazdaság

Obama pénzügyminiszterét küldi harcba az adóemelésekért

Barack Obama pénzügyminiszterét és költségvetési igazgatóját bízta meg azzal, hogy meggyőzzék mindkét párt kétkedőit arról, hasznosak az általa javasolt adóemelések. Mind a republikánusok, mind a demokraták egy része ellenzi a tehetőseket sújtó egyes tervezett intézkedéseket.

A költségvetés javaslat két eleme váltott ki jelentős ellenállás a honatyák körében. Barack Obama tervei szerint a jól keresőktől megvonnák a hitelkamatok és az adományok után járó adókedvezményeket. A másik vitatott javaslat az üvegházhatású gázok kibocsátásának megadóztatása, ez a lépés biztosan felhajtaná az elektronikai termékek árát – jelenti az AP.

Timothy Geithner pénzügyminiszter és Peter Orszag költségvetési igazgató ma a Szenátus illetékes bizottságainak kérdéseire válaszol a büdzsével kapcsolatban. Obama választási kampánya során hangsúlyozta, hogy csak a legtehetősebbeket érintik majd az adóemelések.

A republikánusok szerint viszont a "zöld" javaslat az élet minden területére kiható, nagymértékű rejtett adóemelést jelent. Orszag elismerte, hogy az emisszióra kiszabott megemeli az árakat, de úgy vélte, a fogyasztók kára más területeken adócsökkentések formájában megtérül.

Obama geithner üvegházhatású gáz Orszag pénzügyminiszter emisszió adóemelés költségvetés