Világgazdaság

Demszky szerint az ellendrukkerek híresztelik, hogy baj van

A 4-es metró első szakaszának finanszírozásából kieső uniós pénzeket Budapest a második szakaszra költheti – mondta Demszky Gábor a Figyelőnek.

/* Style Definitions */

p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal

{mso-style-parent:"";

margin:0cm;

margin-bottom:.0001pt;

mso-pagination:widow-orphan;

font-size:12.0pt;

font-family:"Times New Roman";

mso-fareast-font-family:"Times New Roman";}

@page Section1

{size:595.3pt 841.9pt;

margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt;

mso-header-margin:35.4pt;

mso-footer-margin:35.4pt;

mso-paper-source:0;}

div.Section1

{page:Section1;}

-->

Budapest főpolgármestere a hetilapnak elmondta: Brüsszel 11 közbeszerzési tendernél kifogásolta, hogy azokat a metró projekt megvalósítását levezénylő DBR nem az uniós versenyszabályoknak megfelelően folytatta le. Később a beruházást kiemelt uniós projektté nyilvánították, arra pedig már szigorúbb EU-direktívák vonatkoznak, ezért merült fel kétség a korábban kötött szerződések egy részénél.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség arról tárgyalt Brüsszellel, hogy ezeket az elemeket vegyük ki a támogatási szerződésből, s majd a metróépítés második üteme során érvényesítsék az összesen 57 milliárdos csomag uniós részét. „Ami tehát elvész az első szakasz során, megtérülhet a másodikban” – tette hozzá Demszky, aki szerint informálisan már korábban megerősítették, hogy a kieső összeget teljes egészében megkapják a második ütemre.



Demszky Gábor szerint ebből az ügyből is az látszik, hogy az uniónak semmi baja a projekt műszaki tartalmával, mint azt korábban az ellendrukkerek híresztelték. Nemhogy az első ütem finanszírozása biztos, de a Bosnyák térig érő másodiké is valószínű, sőt, a Rákospalotáig terjedő harmadik szakaszé is szóba jöhet.

Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF Metro Bajnai Gordon Demszky Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás Orbán Viktor influenza Elemzői vélemények Gyurcsány Ferenc repülés Részvénypiacok VPOP A szociális és adórendszer átalakítása Élelmiszerpiac A munka világa Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció uniós pénzek Mol Európai Unió Vaskerék Fővárosi ügyek Euróbevezetés Acer Kft. kiemelt projektekPSZÁF Gazprom bajnai-csomag Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon