Világgazdaság

Családi pótlék az szja alapban – Több sebből vérző jogszabály

Nem felel meg az Alkotmány szellemének az a jövő hónap elején életbe lépő jogszabály, amely szerint a családi pótlékot – bár az önmagában adóterhet nem viselő járandóságnak minősül – bele kell számítani a személyi jövedelemadó (szja) alapjába – véli a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE).

A szervezet a napokban juttatta el ezzel kapcsolatos beadványát az Alkotmánybírósághoz.

Az MKOE fő kifogása az, hogy a szeptember 1-jén hatályba lépő jogszabály megítélésük szerint olyan jövedelmet von alá, amelyet a magánszemély valójában nem is kap meg.

Bár igaz, hogy az új kötelezettség csak az adóalap megemelésében érezteti hatását, ez azonban tényleges adófizetéshez is vezethet azzal, hogy a kereset nagyobb része kerül a magasabb szja-kulcs alá.

A törvény szerint a családi pótlékot az arra jogosult magánszemélynél, valamint a vele együtt élő házastársánál vagy élettársánál kell figyelembe venni 50-50 százalékos megosztás mellett. Utóbbi „másodlagos jogosultak” – vagyis a házas- és élettárs – azonban valójában nem részesülnek a juttatásban, így ebben az esetben egy át nem vett jövedelmet adóztat meg az állam – vélik az MKOE-nál.

Holott egyrészt a meg nem szerzett jövedelem adóztatása ellentétes az Alkotmánnyal, másrészt – egy 2006-os Legfelsőbb Bírósági ítélet szerint – az adózó által megszerzett jövedelem kizárólag magánál a jövedelmet megszerző adózónál vehető figyelembe – mutat rá Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

MKOE adóalap A szerkesztő ajánlja IMF Vállalati jelentések Raiffeisen alkotmányA KSH jelenti Porsche Alstom Fiat Magyarország Nokia Demszky Gábor Opel Magyar Telekom Nyrt. Európai Unió Piacbefolyásoló adatok Volkswagen Csoport szja családi pótlék Magyar Könyvelők Országos Egyesülete tömegközlekedés