Világgazdaság

Kelet-közép-európai tőzsdeszövetség tagja lett a BÉT

A Bécsi Tőzsde vezetésével megalakult a kelet-közép-európai tőzsdeszövetség CEE Stock Exchange Group, amelynek a Bécsi Értéktőzsde, a Budapesti, valamint a Ljubljanai és a Prágai Értéktőzsde a tagja.

 A Tőzsdeszövetség két közös indexet indít, CEETX – CEESEG Traded Index és CEESEG Composite néven.

A CEETX kapitalizációval súlyozott árfolyamindex, amely a Tőzsdeszövetség tagjainak 25 legaktívabban kereskedett és legnagyobb kapitalizációjú részvényéből áll. Az index kiszámítása és közzététele valós időben, euró és amerikai dollár pénznemekben történik.

A CEETX kereskedhető index. Összetevői kiváló likviditásának köszönhetően alaptermékként szolgálhat a strukturált termékek és a szabványosított származékos termékek (határidős és opciós ügyletek) esetében.

A CEESEG Composite Index a Tőzsdeszövetség tagjainak vezető részvényindexeit alkotó papírokból álló, kapitalizációval súlyozott árfolyamindex. Ily módon az index az ATX, a BUX, a PX és a SBITOP indexek kosarában szereplő részvényeket foglalja magában. Az index kiszámítása és közzététele valós időben, dollár és euró pénznemekben történik.

A CEESEG Composite Index referenciaként szolgál a befektetők számára, és a teljes csoport tőkepiacainak alakulását szemlélteti. Sokéves tapasztalatai eredményeként mind a négy értéktőzsde nagy nemzetközi rangot ért el az indexszámítás globális szakértőjeként. A közép- és kelet-európai indexekhez kapcsolódó pénzügyi eszközök iránti növekvő keresletre tekintettel a Tőzsdeszövetség egységes licensz értékesítési politika alapján értékesíti indexeit szerte a világon.

A CEE Stock Exchange Group magas szintű szakértelmet kínál a közép- és kelet-európai piac számára a tőzsdeindexekkel kapcsolatos know-how és innováció terén. A négy együttesen 52 indexet számol (lefedve a közép- és kelet-európai régiót, a FÁK országait, valamint Kínát is). A 128 milliárd eurós piaci kapitalizációval a CEE Stock Exchange Group a teljes piaci kapitalizáció felét, a 11 milliárd eurós összesített havi átlagforgalommal pedig a közép- és kelet-európai régió részvényforgalmának mintegy kétharmadát teszi ki.

ATX CEETX CEE Stock Exchange Group CEESEG BÉT PX