Világgazdaság

Még nincs döntés a gyermeklétszám szerinti nyugdíjról

Kerekasztal Nem született még kormánydöntés arról a szakértői anyagról, amely szerint a gyermektelenek a jövőben kisebb nyugdíjra számíthatnának – közölte egy írásbeli kérdésre válaszolva az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikónak azt írta: visszautasítja azt a valótlanságokra épülő riogatást, amit ezzel kapcsolatban egyesek művelnek.

Arra emlékeztetett, hogy a Népesedési Kerekasztal szakértői több megoldást is felvázoltak, hogy miként lehetne a szülők gyermekneveléssel járó erőfeszítéseit és anyagi kiadásait a jelenleginél méltányosabban figyelembe venni a nyugdíjazásnál. Ezzel kapcsolatban a kerekasztallal egyeztetések folynak. Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár szerint egyes elképzelések találkoznak a kabinetével. Egyes hírek szerint a téma szeptember végén a kormány elé kerülhet.

Bangóné demagógnak, igazságtalannak és diszkriminatívnak tartja a javaslatcsomag elemeit. Például a nagycsaládosok nagyobb nyugellátást kapnának azoknál, akik kevesebb gyermeket nevelnek. Más javaslat szerint normál korhatártól csak azok kaphatnak járadékot, akik megfelelő számú járulékfizetőt állítottak maguk helyet. A többiek nyugdíját is megállapítanák a korhatár elérésekor, de csak magasabb életkorban kezdhetnék meg a járulékfelvételt.

Bangóné abszurdnak tartja, hogy ily módon serkentenék a gyermekvállalást, szerinte hátrányosan különböztetnék meg azokat időskorában mert nem mertek, vagy nem tudtak gyermeket vállalni. Ennek oka szerinte a megélhetési problémák, a jövőkép hiánya lehet, de azt sem érti, hogy miért akarják büntetni a mintegy 200 ezer meddő párt. Rétvári utóbbival kapcsolatban azt közölte, hogy a kormány több milliárd forint közpénzt fordít a meddőségi kezelésekre.

Autók NAV MKB Bank Nemzetközi konfliktusok Generali Ukrajna Oroszország autóipar Élelmiszerpiac Microsoft Mol Varga Mihály Európai Unió Paksi Atomerőmű Zrt. ingatlanpiac Gazprom Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon