Világgazdaság

Kritikátlan székely autonómia?

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által készített autonómiatervezet egy sor olyan előírást tartalmaz, amelyek alkalmatlanná teszik azt a konstruktív közvitára – számolnak be a romániai lapok.

A közvitára bocsátott dokumentumot erdélyi magyar politológusok is bírálták, egyebek mellett azt kifogásolták, hogy a tervezetben elvész az autonómia lényege és, hogy a dokumentum nem a történelmi Székelyföldre vonatkozik.

Az autonómiatervezetet Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke mutatta be sajtóértekezleten. Amint elmondta, a Dél-Tiroli autonómiamodellt román jogi környezetbe átültető tervezettel az RMDSZ az egységes és oszthatatlan romám állam keretében óhajt autonómiát biztosítani a Maros, Hargita és Kovászna megyei településeket magába foglaló Székelyföldnek.

Kelemen Hunor a Duna Tv Közbeszéd című műsorában azzal érvelt, hogy alkotmánymódosításra van szükség, mert a decentralizáció törvényét is lesöpörte az Alkotmánybíróság. Az RMDSZ elnöke szerint egy olyan társadalmi vitát kell lefolytatni, amelynek a végén azokból a félelmekből, amelyek a román-magyar viszonyt, a többség-kisebbség viszonyt terhelik, leépítsenek valamennyit.

Ugyancsak a Duna Tv Közbeszéd című műsorának vendégeként Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke az autonómiatervezetről azt mondta: először a székely közösségen belül kellene egy konszenzust kialakítani a benyújtandó tervezetről. Izsák Balázs az RMDSZ autonómiatervezetéről kifejtette, hogy az a Dél-Tiroli autonómiatervezet kritikátlan és automatikus másolása.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Nemzetközi konfliktusok Őszi ülésszak RMDSZ makroadatok sport Ukrajna autonómiaInfrastruktúra-fejlesztés Vlagyimir Putyin energetika önkormányzat makromutatók Európai Unió