Éves szinten átlagosan 9,2 százalékra lassult januárban a fogyasztói árak növekedése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a decemberi 9,4 százalékról.

Shoppers pass stores in a covered shopping arcade on the first day of the winter sales in Paris, France, on Wednesday, Jan. 11, 2023. The rising cost of living is already dragging on economic output in France as consumer spending power declines.
Fotó: Getty Images

A párizsi székhelyű szervezet honlapjára kedden felkerült adatok szerint 

a 38 OECD-tagország felében mérséklődött az áremelkedés januárban.  

Az OECD-ben az élelmiszer- és energiaköltség nélkül számított fogyasztói árak emelkedése (maginfláció) a decemberivel megegyező, 7,2 százalék volt januárban.

Ismét megszólalt a vészmadár, tartósan magas marad az infláció

A 2008-as pénzügyi válság egyik előre jelzőjeként elhíresült Nouriel Roubini szerint a világgazdaság a kemény landolás kockázatával néz szembe, miután a fejlett gazdaságokban a magas miatt szigorodik a jegybanki politika.

Az energiaárak növekedése már a hetedik egymást követő hónapban mérséklődött januárban, amikor 2021 márciusa óta a legkisebb ütemű, 16,4 százalék volt éves szinten a decemberi 18,2-et követően. Az élelmiszerárak emelkedése is lassult, 15,2 százalékra a decemberi 15,6-ről.

20 January 2023, Lower Saxony, Hanover: Evacuated customers and employees of the Ernst-August-Galerie stand in front of the shopping center in the city center. A fire broke out in a store in the Ernst-August-Galerie, injuring one person.
Fotó: Getty Images

Januárban a G7-országokban az infláció átlagosan 6,7 százalékra lassult a decemberi 6,8-ről, míg a G20 országaiban 8,4 maradt.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 8,7 százalék volt januárban a decemberi 9,2 után. Az statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme februárban 8,5 százalékra lassult.