Az energia- és élelmiszerárak jelentős csökkenésének köszönhetően „a kilátások a világ számára kissé fényesebbek 2023 elején, mint amilyennek két-három hónapja hittük”, nyilatkozta a CNBC-nek Mathias Cormann, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára. Az energiaárak visszaesését azzal magyarázta, hogy Európa sikeresen diverzifikálta a forrásokat, de a kereslet csökkenésében segített az enyhe tél is.

Matthias Cormann
Az OECD főtitkára ma már optimistább.
Fotó: Twitter

Novemberben az OECD még arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió olyan hatalmas energiaársokkot okozott, amelyet az 1970-es évek óta nem tapasztaltunk. Emiatt a szervezet arra számított, hogy a világgazdaság növekedése elmarad majd a háború előtt várttól, 3,1 százalék lesz 2022-ben, majd 2,2 százalékra gyengül 2023-ban, és még 2024-ben sem éri el a 2,7 százalékot.
Az akkori jelentés szerint az ázsiai feltörekvő piacok adják majd 2023-ban a globális GDP-növekedés majdnem kétharmadát, miközben Európa és Egyesült Államok élesen visszaesik.

Bár a helyzet az utolsó előrejelzés óta javult, az inflációs kockázatok megmaradtak, és muszáj hatékonyan kezelni őket, hangsúlyozta az OECD főtitkára. Az ugyan lassul, de változatlanul komoly kihívást jelent. A kezelése érdekében még több munkát kell végezni, és ez kockázatokkal jár, amelyeket a következő hetekben és hónapokban jól kell menedzselni

fogalmazott Cormann.

Gantry cranes and containers at the Yangshan Deepwater Port in Shanghai, China, on Tuesday, July 5, 2022. Senior US and Chinese officials discussed US economic sanctions and tariffs Tuesday amid reports the Biden administration is close to rolling back some of the trade levies imposed by former President Donald Trump.
A kínai nyitás az egész világgazdaságra jó hatással lesz.
Fotó: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

Kiemelte, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve „agresszív lépéseket tett tavaly” a kamatlábak emelése terén, hogy megfékezze a megugró árnyomást. A Fed szerinte most „stabilabb módon” folytatja az infláció elleni küzdelmet, ami lehetővé teszi, hogy az intézkedések elérjék a kívánt hatást. 

„Ezt várjuk a jegybankoktól világszerte, hogy figyeljék az adatokat, és azokhoz igazítsák a döntéseiket" 

– fogalmazott.
Az OECD főtitkára januárban kiemelte, hogy Kína újbóli megnyitása „meghatározóan pozitív” hatással lesz az infláció elleni globális küzdelemben, és ez közép- és hosszú távon is igaz. Elősegíti ugyanis, hogy az ellátási láncok hatékonyabban és eredményesebben működjenek, a kínai kereslet és általában a globális ismét növekedési irányba mozduljon el.