A 2008-as pénzügyi válság egyik előrejelzőjeként elhíresült Nouriel Roubini szerint a világgazdaság a kemény landolás kockázatával néz szembe, miután a fejlett gazdaságokban a magas miatt szigorodik a jegybanki politika.

CERNOBBIO, ITALY - SEPTEMBER 07:  Nouriel Roubini professor of economics at New York University attends the Ambrosetti International Economic Forum 2019 "Lo scenario dell'Economia e della Finanza" on September 6, 2019 in Cernobbio, Italy.
Nouriel Roubini, a New York University közgazdász professzora – bejön-e az újabb jóslat?
Fotó: Pier Marco Tacca / Getty Images

A központi bankoknak a vártnál magasabbra emelik majd az irányadó kamataikat, hogy az inflációs cél közelébe szorítsák le a fogyasztói árak növekedési ütemét – mondta a közgazdászprofesszor egy ausztrál konferencián.

„Az infláció magas marad, mert az alapanyagok és az energiahordozók ára sem csökken az idén”

 – tett hozzá. Ennek hátterében a főleg az orosz–ukrán háború további eszkalálódása, illetve a növekvő kínai kereslet áll. Roubini nem véletlenül érdemelte ki a Dr. Doom (Dr. Végzet) jelzőt, szinte folyamatosan meglehetősen pesszimista hangnemben nyilatkozik – viszont azok között volt, akik jó előre figyelmeztették a befektetőket, hogy az amerikai jelzálogpiac összeomlása globális válsághoz vezethet. 

A globális infláció százalékos változása az előző évhez képest.

„A legrosszabb dolog, ami történhet, az az, hogy a jegybankok az infláció letörése mellett elkötelezettségüket kommunikálják, ám ezt nem tudják megvalósítani” 

– kommentálta a helyzetet Peter Costello, az ausztrál Future Fund befektetési alap elnöke. Ennek a hátterében az áll, hogy a pandémia idején az infláció meglódulása során a világ nagy jegybankjai sorra hangoztatták, hogy a fogyasztói árak emelkedése átmeneti jelenség, azon úgymond keresztül kell nézni, ehhez képest most mindannyian a tartós infláció rémével szembesülnek.