Zöldgazdaság

Újraindul a japán földrengésben elpusztult atomreaktor

Az Onogava erőmű kettes blokkja teljesen leamortizálódott a 2011-es pusztító földrengésben.

A japán hatóságok szerdán engedélyezték a 2011-es pusztító földrengésben és szökőárban megrongálódott egyik atomreaktor újraindítását.

A Mijagi prefektúrában működő, Tohuku Áramszolgáltatóhoz tartozó Onagava erőmű kettes blokkja az első a katasztrófa sújtotta erőművek közül,

amely helyi belegyezéssel végleges jóváhagyást kapott, hogy újból működhessen. A központi kormányzat támogatta a reaktor újraindítását a stabil áramellátás biztosítása érdekében, Kadzsijama Hirosi kereskedelmi miniszter márciusban a helyi prefektúra beleegyezését kérte ehhez.

Hamarosan befejeződik Onogava újjáépítése
Fotó: Akio Kon/Bloomberg/Getty Images

Murai Josihiro, Mijagi prefektusa, valamint Onagava és Isinomaki polgármestere is hozzájárulását adta az újraindításhoz, miután az erőmű februárban átment a japán atomenergia-hivatal biztonsági átvilágításán. Ez a második olyan megrongálódott reaktor, amely a fukusimai katasztrófa óta megfelelt a hatóság szigorított előírásainak.

Hétfőn Mijagi több településének vezetői megállapodtak, hogy támogatják Onagava és Isinomaki döntését.

Egyes helyi lakosok azonban úgy vélik, hogy a jóváhagyást elsiették, mert kételkednek az evakuálási tervek megvalósíthatóságában egy esetleges újabb nukleáris baleset esetén. A Tohuku Áramszolgáltató szerint az Onagava erőmű kettes blokkjában legkorábban 2022-ben indulhat újra az áramtermelés, miután befejeződtek a biztonsági és katasztrófavédelmi intézkedések.

A megújuló reaktor madártávlatból:

https://www.youtube.com/watch?v=ZvCW8XLjtBw

Felhúznak egy 800 méter hosszú, 29 méter magas védőgátat a létesítmény és a mellette hullámzó tenger között.

A 2011-es pusztító földrengés és szökőár a legsúlyosabban Mijagi, Fukusima és Ivate prefektúrát érintette, az általa okozott nukleáris baleset pedig a mai napig a második legsúlyosabb nukleáris balesetnek számít a csernobili után.

Újraindul a fukushimai atomerőmű testvére

A 2011-es földrengés és cunami óta ez az első japán reaktor, amelyet újraindítanak.

 

Fukushima atomerőmű Japán erőmű
Kapcsolódó cikkek