Agrár

Demonstrálás az Austria Juice üzemeinél

Kilogrammonként legalább 25 forintos felvásárlási árat követelnek a szabolcsi almatermelők a léalmáért, de – bár képviselőik tegnap tárgyaltak a megyei gazdaköri küldöttekkel – a felvásárló Austria Juice ezt nem akarja megadni. Ezért folytatják demonstrációjukat a cég anarcsi telephelye előtt, és Vásárosnaményban is hasonlót terveznek.

Eredménytelenül zárult a szabolcsi almatermelők és a legnagyobb magyarországi felvásárló, az Austria Juice Hungary Kft. képviselőinek tárgyalása – amelyet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) szervezett – közölték a Világgazdasággal gazdaköri források.

A konfliktus forrása az, hogy a cég kilogrammonként 13 forintos árat hirdetett meg az ipari almára,

aminek hatására az eredetileg magasabb árat kínáló felvásárlók is visszavettek ajánlatukból. Ez az önköltségnek legfeljebb a felét fedezné, és a termelők szerint – bár jó termés lesz Magyarországon – ezt nem indokolja a piaci helyzet.

A léalma árát befolyásoló sűrítmény világpiacán meghatározó Kínában ugyanis a termés nagy része kiesik az áprilisi fagyok és az aszály miatt. Mivel pedig tavaly Európában volt óriási terméskiesés, nincsenek jelentős almasűrítmény-készletek.

Ezek alapján a piaci szakértők az átlagosnak számító 25-27 forintos kilónkénti felvásárlási indulóárra számítottak a szezonban.

Fotó: MTI /Balázs Attila

Lengyelországban is alacsony árat hirdetett meg a meghatározó feldolgozó, ami miatt a lengyel almatermelők augusztus elején demonstráltak. Akciójuk sikerrel járt, az árat letörni próbáló feldolgozó kilónkénti 0,35 zlotys, azaz árfolyamtól függően körülbelül 25 forintos iparialma-árat ígért a gazdáknak.

Ezt az árat akarják elérni a szabolcsi almatermelők is, akik

szombaton háromszázan demonstráltak az Austria Juice anarcsi üzeme előtt, és azóta is tiltakoznak.

Jelenlétükkel meg akarják akadályozni, hogy bárki almát szállítson az üzembe – de ennyiért nem is akarja senki leadni a termését. A tegnapi sikertelen tárgyalások után bejelentették: ha az Austria Juice továbbra sem teljesíti árkövetelésüket, jövő keddtől a cég vásárosnaményi telephelye elé is tiltakozó akciót szerveznek.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Magosz agrárdemonstráció Austria Juice almatermelés
Kapcsolódó cikkek