2022. június 1-jétől új adminisztrációs szabályok lépnek életbe, és az ePincekönyv rendszer bevezetésével megnyílik az elektronikus ügyintézés lehetősége a termelők számára – közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel. Ezzel elindul a tavaly augusztus 1-jén hatályba lépett, új hazai borszabályozás következő üteme, amely egyszerűbb és gyorsabb adminisztrációt eredményez a szőlő-bor ágazat szereplői számára. Az új borjogi szabályokra 2022 augusztusáig kell átállniuk a bortermelőknek, szőlőültetvényt használóknak.

Négy hónap van még az ePincekönyv-rendszer indulásáig

Az új adminisztrációs szabályokat 2022. június 1-jétől lépnek életbe. Ekkortól az ágazati adminisztráció – szőlőtelepítés, szüret, származási bizonyítványok, forgalombahozatal – informatikai hátterét az ePincekönyv rendszer biztosítja. 2022. augusztus 1-jéig az elektronikus adminisztrációs feladatok még fakultatívak lesznek minden ágazati szereplő számára, ekkortól azonban teljes körűen hatályba lépnek az új szabályok. Ekkortól 

a nem kisüzemi bortermelők, valamint a (3 év átlagában) 10 hektárnál több ültetvényt használók számára kötelező lesz az adminisztrációt elektronikusan intézni, míg a kisebb termelők részére továbbra is megmarad a hegybírónál történő személyes ügyintézés lehetősége.

Az elektronikus ügyintézés kötelezettsége alól kivételt jelent a szakmai-jövedéki nyilvántartások (korábban: pincekönyv) vezetése. E nyilvántartás online vezetése csak az (3 év átlagában) évi 20 000 hektoliter borászati termék felett értékesítő borászati üzemengedélyesek számára lesz kötelező – tették hozzá.

Fotó: Bús Csaba

Az új adminisztratív szabályok 2022 júniusában történő bevezetése így igazodik a borpiaci évhez, amely minden év augusztus 1-jétől a következő év július 31-éig tart, ezzel együtt segíti az ágazati szereplők munkáját, az új adminisztrációs szabályok alkalmazását. A módosítás a szőlőtermesztőkkel és borászatokkal történt egyeztetések után valósul meg – áll a közleményben.

Az új borjogi szabályozás részleteiről a boraszat.kormany.hu/bortorveny oldalon található részletes információ.

Kevesebb papírmunkájuk lesz a borászoknak

Augusztus 1-jén lép hatályba a Magyar Közlönyben december 22-én este megjelent új, szőlészetről és borászatról szóló törvény.