Herszon és Zaporizzsja megszállt területeiről hozzávetőleg 500 ezer tonna gabonát szállítottak már el az oroszok – idézi Vaszil Bodnart, Ukrajna törökországi nagykövetét a Kárpáti Igaz Szó. A diplomata szerint a megszállt ukrajnai területekről elszállított gabona becsült értéke megközelíti a 100 millió dollárt. A nagykövet azt is tudni véli, mi lett a sorsa a korábban ukrajnai raktárakban tárolt, magán- és közösségi tulajdonban lévő gabonának: Oroszország a megszállt Krím félszigetről két kikötőn keresztül exportálja azt Szíriába, Libanonba, Egyiptomba és Törökország egyes kikötőibe.

ODESSA, UKRAINE - JUNE 23: Farmers deal with agricultural work in Odessa region, Ukraine, on June 23, 2022. Farmers in Ukraine, one of the largest grain producers in the world, have been struggling to sell their product due to the war. Vladimir Shtanko / Anadolu Agency (Photo by Vladimir Shtanko / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Az ukrán gabona egy része Szíriában, Libanonban, Egyiptomban, illetve Törökországban kötött ki – állítja Ukrajna törökországi nagykövete 
Fotó: Vladimir Shtanko / Anadolu Agency via AFP

 

Ukrajna a világ egyik legjelentősebb gabonaexportőre, de a háború miatt az idén nem tudott a külpiacokra szállítani, mert az orosz hadihajók eltorlaszolják a hagyományos szállítási útvonalakat a Fekete-tengeren keresztül. Ennél is nagyobb probléma, hogy a háború dúlta országban akadoznak a mezőgazdasági munkák, félő, hogy a termény jelentős része a földeken fog megrohadni. Hírek szerint így is több millió tonna szállításra kész gabona ragadt az országban. Törökország már több diplomáciai kísérletet tett arra, hogy megoldást találjon a fekete-tengeri szállítás újraindítására, a közelmúltban pedig Magyarország is felajánlotta segítségét: Szijjártó Péter külügyminiszter azt javasolta Kijevnek, hogy Magyarország területén keresztül, vasúton, illetve közúton exportálja a gabonáját.

Ezen a négy útvonalon hozhatják ki a gabonát Ukrajnából

A legnagyobb ukrán élelmiszer-termelő vállalat, a Myronivsky Hliboproduct (MHP) vezetője szerint globális élelmiszerválságot fog okozni, ha az országban ragadt több millió tonna termést nem tudják elszállítani. Ez a válság több száz millió embert érinthet.