Magyar gazdaság

Szijjártó: Magyarországon keresztül is menekíthetik az ukrán gabonát

Magyarország felajánlotta, hogy a területén keresztül exportálja Ukrajna a gabonáját. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint ameddig nem születik meg a béke a harcban álló felek között, addig is biztosítani kell, hogy a világ legjelentősebbnek számító élelmiszerexportőrei a világpiacra vihessék az árujukat. A miniszter arról is beszélt, hogy a globális élelmiszerválság egy újabb migrációs hullám elindulását hozhatja magával, amire szintén fel kell készülnie Magyarországnak.

A Fekete-tengeri útvonalak fennakadása miatt több millió tonna gabona ragadt Ukrajnában, ez pedig globális élelmiszerválságot idézhet elő. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter Luxemburgban az unió külügyminisztereinek találkozóján felajánlotta, hogy

Ukrajna Magyarország területén keresztül exportálja a gabonáját.

A háború miatt Oroszországban és különösen Ukrajnában akadoznak a mezőgazdasági munkák, illetve a már betakarított termények elszállítására is csak korlátozottak a lehetőségek. A két ország a világ legnagyobb gabonatermelői között van számon tartva, ráadásul az ukrán terményekkel látják el a Fekete-tengeren keresztül Észak-Afrikát is élelmiszerrel.

Szakértők több száz millió embert érintő éhezést jósoltak, amennyiben nem sikerül az orosz és ukrán élelmiszert visszacsatornázni a világpiacra.

Fotó: Marton KOVACS

Már több terv is felmerült azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne megoldani az Ukrajnában lévő gabona elszállítását. A legészszerűbb megoldás az lenne, ha feloldanák Odessza kikötőt a háborús következmények alól. Ehhez az kell, hogy a kikötőváros vizeiből ki kell halászni a vízi aknákat, illetve Oroszországnak biztonságos áthaladást kellene biztosítani az ukrán hajóknak. Moszkva már közölte, hogy ezt a lehetőséget csak úgy tudja támogatni, hogy felügyeleti jogkört kap az Odessza városban megforduló hajók felett, ezt természetesen Kijev nem tudja elfogadni.

Ezen a négy útvonalon hozhatják ki a gabonát Ukrajnából

A vasúti szállítás sem lehetetlen, de infrastrukturális átalakítások kellenének hozzá. Vasúton Magyarországra, Romániába és Lengyelországba lehetne eljuttatni a gabonát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook videójában elmondta, hogy az külügyminisztereinek luxemburgi találkozóján felajánlotta, hogy az ukrán cikkeket Magyarországon keresztül szállítsák át. Ez az élelmiszerszállítmányokra vonatkozik és Szijjártó Péter ígéretet tett rá, hogy a szállítmányok áthaladásának gyorsaságához minden rendelkezésre álló eszközt megadnak.

A miniszter arról is beszélt, hogy ennek a tranzit szerepnek a betöltésére Magyarország kiválóan alkalmas, mivel a magyar-ukrán határszakasz biztonságos. Ennek oka, hogy Magyarországról nem szállítanak fegyvereket Ukrajnába, így ez a határszakasz nincs kitéve semmilyen háborús fenyegetésnek. Ezzel együtt Szijjártó Péter szerint fontos, hogy meg kell erősíteni Magyarország határvédelmét, hogy az élelmiszerválság miatt kialakuló migrációs hullámoknak az ország ellen tudjon állni. 

 

export háború Fekete-tenger gabona élelmiszer Ukrajna Oroszország Magyarország
Kapcsolódó cikkek