Egy spanyol bíró egyszerűsített eljárásban ítélt el két embert az agrártámogatással kapcsolatos csalás és okirat-hamisítás miatt. Ez volt az első elmarasztaló ítélet amely a román Laura Codruţa Kovesi vezetésével felállt Európai Ügyészség (EPPO) által lefolytatott nyomozásból indult ki.

Laura Codruţa Kovesi, az Európai Ügyészség főügyésze Fotó: EPPO

Az egyik vádlottat támogatási csalás és okirat-hamisítás miatt hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 4000 euró pénzbüntetésre ítélték. A másik vádlottat okirat-hamisítás miatt 6 hónapos börtönbüntetésre és 1440 euró pénzbüntetésre ítélték.

Az EPPO közleménye szerint a vádlottak az elcsalt forrásokat még az ítélet kihirdetése előtt visszafizették.

A szervezet másik közleménye szerint, az ügyészség 160 000 eurót foglalt le a mezőgazdasági alapokat érintő olaszországi csalások ügyében. A Campania régió vidékfejlesztési tervének – az úgynevezett „Integrált Ifjúsági Projektnek” – keretében egy Salerno tartományból származó gazdálkodónak nyújtott juttatásokról van szó.

A nyomozás a gyanúsított által az uniós források megszerzéséhez bemutatott iratokban tárt fel anomáliákat. A gazdálkodó a dokumentumokban túlbecsülte gazdasága méretét, hogy megfeleljen a támogatás megszerzéséhez előírt minimumkövetelményeknek.

Ezen túlmenően a vizsgálók eltéréseket fedeztek fel az egyes földterületeken ténylegesen termesztett növények és a támogatási kérelemben feltüntetett növények között. Továbbá, a helyszínen talált egyik épülőben lévő ingatlan, a dokumentáció szerint, s látszólag egy raktár lenne, de úgy tűnik, ehelyett egy két család elhelyezésére alkalmas villának szántak.

Mivel a gyanúsítottnak már 163 031 euró előleget megkaptak, az Európai Ügyészség a megelőző lefoglalás elrendelését kérte az illetékes előzetes vizsgálati bírótól (60 000 euró bankszámlán, a fennmaradó 100 000 euró pedig ingatlan lefoglalás útján), az uniós költségvetést ért károk behajtásának biztosítása érdekében.

FRISSÍTÉS: Belendült az Európai Ügyészség: úgy tűnik, mindenhol csak az agrárforrásokat lopják

Hétmillió eurós lefoglalást kezdeményezett sikeresen az Európai Ügyészség, a feltételezett visszaélés ezúttal is vidékfejlesztési forrásokat érintett.