A palermói olasz pénzügyőrség (Guardia di Finanza) ma több mint 7 millió eurós megelőző lefoglalási végzést hajtott végre, amelyet az Európai Ügyészség (EPPO) kért. A gyanúsítottak a Szicíliai Vidékfejlesztési Program (PSR Sicilia) keretében szereztek támogatást egy állattenyésztési komplexum megépítéséhez, a hozzá tartozó vágóhíddal. A vizsgálat szerint költségeik tényleges áránál magasabb értékű számlát bocsátottak ki, ami áfával együtt több mint 12 millió eurós kiadást eredményezett.

Sheep,In,The,Meadow.,Sicily.
Bárányok legelnek egy szicíliai mezőn. A kép illusztráció Fotó: Sergey Didenko

A szicíliai régió ügyészségi tisztviselői szerint a túlszámlázással több mint 5 millió eurós jogosulatlan állami hozzájárulást tulajdonítottak a vállalatnak. Emellett az adócsalás becsült kára csaknem 2 millió euróra rúg, mivel a gyanúsítottak több cég közötti számlázási rendszert alakítottak ki, és a magasabb árak miatti áfát is visszaigényelték. 

Ezért adott ki több mint 7 millió eurós megelőző lefoglalási végzést az Európai Ügyészség, remélve, hogy így behajthatók lesznek a károk.

Az hozzájárulása a Szicíliai Vidékfejlesztési Programhoz (PSR Sicilia) 45 százalékos, és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) finanszírozza.

Az Európai Ügyészség egyébként a múlt héten tudta bezsebelni első nagyobb sikerét, miután egy spanyol bíró egyszerűsített eljárásban ítélt el két embert az agrártámogatással kapcsolatos csalás és okirat-hamisítás miatt. Ez volt az első elmarasztaló ítélet amely a román Laura Codruţa Kovesi vezetésével felállt Európai Ügyészség (EPPO) által lefolytatott nyomozásból indult ki. Ebben az esetben, az egyik vádlottat támogatási csalás és okirat-hamisítás miatt hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és négyezer euró pénzbüntetésre ítélték. A másik vádlottat okirat-hamisítás miatt 6 hónapos börtönbüntetésre és 1440 euró pénzbüntetésre ítélték.