Agrár

Sanyargatja az IMF Szerbiát – Drámai mértékben drágul a zöldség és a gyümölcs

Az aszály, az energiaválság és az általános infláció miatt nagymértékben drágul a zöldség és a gyümölcs Szerbiában. A helyi statisztikai hivatal adatai szerint az országban 16,1 százalékos az éves infláció, azonban egyes termékeknél jóval magasabb ez a mutató.

Az aszály, az és a magas miatt nagymértékben, akár 20 százalékkal is drágulhat a zöldség és a gyümölcs az idén – jelezték szerbiai agrárközgazdászok és gyümölcstermesztők. A sárgabarack, a cseresznye és az alma biztosan áldozata lesz a szeszélyes időjárásnak és a nehéz gazdasági környezetnek.

Young woman buying fruits at the farmer's market
Fotó: Alexander Spatari

A decemberi és a januári enyhe tél után több gyümölcsfajtánál túl korán indult el a vegetáció. Ez azért gond, mert ha 2023 tavaszán lesznek még fagyok, akkor a termés nagy része elpusztulhat 

– írta meg Zarko Galetin szerb agrárgazdasági elemző szavai alapján a V4NA. A szakember leszögezte, hogy a kevesebb termés a boltok polcain magasabb árat okoz.

A szerb gazdák emellett a 2022-es száraz, csapadékmentes időjárásra is panaszkodnak. A sárgabarack-termesztők azt mondták, hogy az aszály hatalmas károkat okozott a gyümölcsben.

Kifogy ebből a gyümölcsből Európa, csudálhatjuk az árát

Hiába volt jó termés a múlt évben az unióban található körteültetvényeken, a folyamatosan erősödő kereslet miatt egyes tagállamokban már fogyóban a készlet. Ráadásul a hiányt az olcsóbb dél-afrikai áruval sem lehet pótolni, a jégesők miatti terméskiesés a dél-afrikai exportot is visszafogja. Mindez az árak további emelkedéséhez vezethet az uniós piacon.

A drágulás nemcsak a gyümölcsöket, hanem a zöldségeket is érinti. Szerbiában a zöldségek ára nagymértékben megnőtt az elmúlt néhány hétben. Az egyik legyorsabban dráguló termék a vöröshagyma a szomszédos országban, amelynek az ára két hónap alatt a triplájára nőtt. Januárban egy kilogramm vöröshagyma még 164 forintba került, most viszont már 521 forintért lehet megvenni ugyanazt a mennyiséget.

A szerb statisztikai hivatal adatai szerint az országban az infláció éves alapon 16,1 százalék volt, viszont ezen belül az élelmiszerek sokkal nagyobb mértékben drágultak.

A v4NA azt írta, hogy legnagyobb mértékben az élelmiszereket, a tűzrevalót és az elektromos áramot érinti az infláció. A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött szerződés miatt májusban a villany 8, a földgáz ára pedig 11 százalékkal nő. Ez azt jelenti, hogy éves összevetésben az áram csaknem 25, míg a gáz ára több mint 26 százalékkal drágult.

Az IMF az országgal kötött megállapodásért cserébe azt kéri Belgrádtól, hogy a január elsejei drágítás után még háromszor, vagyis május első napján, november elsején és 2024 május elsején emeljenek a földgáz és az elektromos áram árán. Az IMF elvárása az is, hogy a gáz árát minden egyes alkalommal legalább 10, míg a villanyét 8 százalékkal növeljék.

 

Szerbia zöldség gyümölcs
Kapcsolódó cikkek