BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra a világ tetejére vitte a bikavért az egerszalóki borász

A magyar száraz vörösborra kapott valaha volt legmagasabb pontszámot érte el az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok csúcsbora, a legismertebb nemzetközi borszakíró, James Suckling értékelése alapján.

James Suckling rendkívül magas, 98 ponttal jutalmazta a 2018-as évjáratú AGAPÉ Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér borát, ez alapján az AGAPÉ 2018 Magyarország legjobb száraz vörösbora – adott hírt róla a Forbes. Suckling 98 pontja nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakmai elismerés, a szakíró szerint a St. Andrea bora „a világ legjobb vörösboraihoz hasonlítható.”

20211005_egerszalok szent andrea boraszat pinceszet szuret havran zoltan magyar nmezet20211005 EgerszalókSt Andrea Szőlőbirtok és Pincészetfotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzetképen: id. Lőrincz György borász
Idősebb Lőrincz György alapította a St. Andrea Szőlőbirtokot. 
Fotó: Havran Zoltán

A 2002-ben alapított St. Andrea Szőlőbirtokot ma már apa és fia, a két Lőrincz György együtt vezeti, velük dolgozik az édesanya és feleség – névadó – Andrea, illetve a két kisebbik fiú is, Bálint és Ákos is. A St. Andrea honlapján megjelent beszámoló szerint ők látták vendégül James Suckling amerikai borszakértőt, aki júliusban látogatott el Egerszalókra, és órákon át kóstolt, miközben beszélgetett a családdal. 

A pontszámokat csak október végén hozták nyilvánosságra, és a szőlőbirtok bora, az AGAPÉ 2018-as évjárata a nemzetközi szinten is kiemelkedő, 98 pontos értékelést kapott. 

Ifjabb Lőrincz megrendítőnek nevezte már csak azt a tényt is, hogy James Suckling személyesen meglátogatta őket. Arról pedig, hogy ilyen pontszámokat kaptak tőle, így fogalmazott: ámulatba ejtő.

Ez egy olyan visszajelzés, ami megerősít abban, hogy Eger tényleg páratlan adottságokkal rendelkezik és ezzel az egyediséggel bátran ki lehet állnunk a világ elé, mert nem fogunk szégyenkezni. Éreztük eddig is, hogy a 2018-as talán a valaha volt legjobb St. Andrea-évjárat, viszont ebből az évből az AGAPÉ ténylegesen életünk eddigi legjobb bora, amit világra segíthettünk

– összegzett Ifj. Lőrincz György.

„Ez a fantasztikus vörösbor folyamatosan nyílik a piros bogyós gyümölcsökkel, például a cseresznyével, a virágokkal, a vörös rózsával és hibiszkusszal. Zúzott kő és tűzkő, kagylóhéj és végül gránit. Közepes és telt testű, rendkívül finom tanninokkal, amelyek végigfutnak a bor hosszán, ásványosságot és mélységet adnak neki. Elgondolkodtató és meditatív bor. Világklasszis. Kékfrankos, merlot, pinot noir, syrah és kadarka házasítása. Adjunk neki három-négy évet, hogy kinyíljon. Legjobb 2027 után” – írja az Agapéről James Suckling.

A St. Andreának nem ez az első, nagy nemzetközi sikert elért bora. A pincészet 2017-es Nagy-Eged Grand Superior bikavére 2021-ben 97 pontos eredményt ért el a világ legtekintélyesebbnek tartott borversenyén, a Decanter World Wine Awardson, továbbá a Best In Show különdíjjal bekerült a legjobb 50 bor közé. A versenyre akkor több mint 18 ezer bort neveztek, a zsűrizés után a platinadíjasokat újrakóstolták, kiválasztva közülük a legjobb ötvenet. A díjat a Decanter akkor úgy kommentálta, hogy „a bika visszatért”, amellyel arra is utalt, hogy a nemzetközi borpiacon a magyar borokról leginkább a tokaji, illetve a bikavér ugrik be a fogyasztóknak és az ítészeknek is. 

Szűkül és átalakul az európai borpiac – Franciaország az olaszok elé vág

A franciák a termelést csökkentő intézkedésekkel is a legnagyobb bortermelők lettek Európában.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.