Körülbelül 150 gazda gyűlt össze a bordeaux-i regionális kormány épülete előtt március 11-én, hétfőn kora reggel, traktorokkal és trágyával akadályozva a forgalmat.

Fotó: AFP

A gazdálkodók tiltakoznak a Nouvelle-Aquitaine régióban a Neo Terra névre keresztelt regionális mezőgazdasági politika ellen, amely magában foglalja a „zöld, fenntartható” világ felé vezető ökológiai átmenetet. 

Ma hajnalban a gazdák trágyát és hulladékot raktak le a bordeaux-i regionális tanács előtt. Több tucat teli pótkocsis traktor áramlott Aquitaine régióból a regionális tanács felé, amely ma tartja plenáris ülését.

A gazdálkodók ezt megelőzően napokig blokkolták a Spanyolország és Franciaország határát átszelő autópályát. A múlt héten 200 traktor zárta le a Spanyolország és Franciaország közötti autópályát. Európa-szerte már év eleje óta zajlanak a gyakran erőszakossá váló tüntetések. A spanyol és a francia tiltakozók közös követelése a mezőgazdasági és állattenyésztő gazdaságok által igényelt energiaköltségek (dízel és áram) csökkentésére irányul.

Egyre durvábbá válnak a gazdatüntetések, többek között Csehországban is, ahol a tiltakozók Prága forgalmát is megbénították. A gazdák úgy vélik, hogy nem kapnak elég támogatást, miközben az ukrán dömping elárasztja piacaikat, ráadásul az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásokkal is meggyűlik a bajuk.

A gazdatüntetések ellenére az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága úgy döntött, hogy az Ukrajnából és Moldovából érkező importra kivetett vámokat újabb egy évre felfüggesztik. A javaslatról ezen a héten szavaz az EP.

Kitartanak a lengyel gazdák is. A lengyelországi Dorohusk-Jahodyn ellenőrzőpontnál tiltakozó gazdák megakadályozzák az Ukrajnából Lengyelországba és fordítva közlekedő autóbuszok áthaladását. Erről számol be az ukrán média az ukrán határ blokádja miatt Lengyelországban rekedt sofőrökre hivatkozva.