Az Európai Parlament (EP) nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó bizottsága 26 szavazat, 10 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett jóváhagyta azt a javaslatot, amely további egy évvel meghosszabbítja az unióba irányuló ukrán mezőgazdasági importra vonatkozó behozatali vámok és kvóták ideiglenes felfüggesztését. Az intézkedés következtében 2025. június 5-ig kitolnák Ukrajna és Moldova esetében a vámmentes behozatalt.

Odessa,,Ukraine,-,August,9,,2021:,Loading,Grain,Into,Holds
Fotó: Shutterstock

A jogszabály felhatalmazza az Európai Bizottságot, hogy tegyen lépéseket abban az esetben, ha az ukrán miatt zavarok lépnek fel egy vagy több uniós ország piacán, ezért a mezőgazdasági termékeknél (baromfi, tojás és cukor) vészféket ír elő. Ennek értelmében az EU akkor vetne ki importvámokat, ha a forgalom meghaladja a 2022-es és 2023-as behozatal átlagát.

Az EP várhatóan a jövő heti plenáris ülésen szavaz az előterjesztésről. Ha a testület elfogadja a javaslatot, akkor a Tanács hivatalosan is jóváhagyja a rendeletet, ami heteken belül érvénybe léphet. Az Európai Bizottság még a háború kirobbanása után, 2022-ben függesztette fel az ukrán agrárimportra kivetett vámokat és kvótákat.

Ezzel viszont több keleti tagállam, köztük Magyarország sem értett egyet, mivel az ukrán termékek, főleg a gabona piaci zavarokat okozott. Tavaly az érintették betiltották az ukrán gabonafélék forgalmazását országuk területén. Az elmúlt hetekben pedig részben az ukrán mezőgazdasági import és az EU zöld megállapodása miatt Európa-szerte tüntettek a gazdák.

Tegnap például összecsapások robbantak ki a tüntető gazdák és a rendőrök között a lengyel fővárosban, Varsóban. Néhány tüntető állítólag bejutott a szejmbe. A Donald Tusk által vezetett kormány nem volt hajlandó foglalkozni szerdán egy előterjesztéssel, amely a gazdák problémáival foglalkozik.

Ukrajna hazavághatja az EU agrárpolitikáját

Ukrajna szomszédországainak, az EU felvételi irodája előtt hosszabb ideje toporgó-morgolódó balkániaknak, de még a francia és a német agrárszféra érintettjeinek sincs fogalmuk arról, hogy fél év, egy év vagy hosszabb idő múlva milyen irányt vesz a gazdasági alapokat lerakó és mindinkább az európai integráció politikai fejlesztése irányába elmozduló