A cseh gazdák a kormány irodája elé öntött trágyával és Prága utcáinak traktoros blokád alá vételével tiltakoztak az olcsó, Európai Unióba tartó agrárimport leállítása érdekében.

Egész Európa forrong

A gazdák Európa-szerte hónapok óta tiltakoznak az unió Green Deal nevű programjának korlátozásai ellen – melyek célja például a túlzott vegyszerhasználat visszafogásával vagy a talaj pihentetésével a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tétele – és az Ukrajnára vonatkozó vámok visszaállítása érdekében.

Farmers' protest in Prague
Fotó: STRINGER / ANADOLU / Anadolu via AFP

Szerdán Lengyelországban több ezer gazda tiltakozott a miniszterelnöki hivatal előtt és követeléseiknek többek között autógumik égetésével adtak nyomatékot, míg a múlt hónapban Brüsszelben gyújtogattak gumikat az uniós agrárminiszterek gyűlésén – idézi fel a Reuters.

A cseh kormány nem hátrál

A cseh gazdák csütörtökön immár harmadik alkalommal tüntettek február közepe óta, és most több száz traktorral érkeztek Prágába, több helyen leállítva ezzel a forgalmat is. A kormány irodái előtt pedig rendőri jelentések szerint a tiltakozó gazdák trágyát öntöttek az utcákra, ami miatt egy embert le is tartóztattak.

A gazdák mindemellett gyalogos tüntetést is tartottak, ám azt szirénákkal, sípokkal és skandálással tették hangosabbá. A tüntetők között volt, aki szerint a mezőgazdaság jövője a tét, ám úgy érzi, hogy a kormány csak a táj karbantartóiként számít rájuk.

A kormány ugyanakkor nem igazán kíván engedni a gazdák nyomásának, amit Petr Fiala cseh miniszterelnök nemes egyszerűséggel zsarolásnak nevezett. 

Marek Vyborny agrárminiszter kritizálta a trágya utcákra öntését, ám amikor beszélt a tüntetőkhöz, többször kifütyülték.

Mit akarnak a gazdák?

Azonban a gazdák úgy érzik, hogy a kormány és az EU őket helyezte nyomás alá és nem fordítva. A cseh agrárkamara elnöke, Jan Dolezal szerint elegük van. Az agrárkamara a támogatások 2022-es szintre való visszaállítását követeli, valamint a munkahelyek támogatását az agráriumban, továbbá a földadó csökkentését.

Mindemellett szeretnék elérni, ha a kormány tenne valamit az uniós piacokon kialakult mezőgazdasági túlkínálattal, melyet az olcsó ukrán import okozott.