BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az idei orosz gabonatermés 2021 óta a legalacsonyabb lehet

Az idei orosz gabonatermés 2021 óta a legalacsonyabb lehet – áll a SovEcon, a mezőgazdasági piacok tanulmányozására szakosodott orosz gazdaságkutató cég szerdán ismertetett jelentésében.

A SovEcon szakértői szerint az idei orosz gabonatermés 127,4 millió tonna lesz, elmarad a tavalyi 144,9 millió tonnától és a 2022-es 157,6 millió tonnától. 2021-ben 121,2 millió tonna gabonát takarítottak be Oroszországban.

A májusi fagyok nem tettek jót az oroszországi gabonának / Fotó: Shutterstock

Az orosz intézet előrejelzése szerint tavalyhoz képest idén 

búzából 13 százalékkal kevesebbet, 80,7 millió tonnát aratna le, árpából 18,6 millió tonnát,

ami 12 százalék csökkenés 2023-hoz viszonyítva, míg a kukoricatermés várhatón 12 százalékkal marad el a tavalyitól, és 14,6 millió tonna lesz.

A SovEcon a csökkenő gabonatermést részben arra vezette vissza, hogy tavalyhoz képest 3 százalékkal, 46,4 millió hektárra csökkent a gabona vetésterülete, az árpa esetében a legnagyobb csökkenés: 7,3 millió hektár a tavalyi 7,9 millió hektár után. A jelentés a negatív tényezők között említette továbbá, hogy az elmúlt három hónapban lehullott csapadék mennyisége az ilyenkor szokásos 60-80 százaléka volt, miközben májusban több területen komoly fagykár volt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.