Januárban a DataHouse előzetes adatai szerint több mint 74 900 személygépkocsi cserélt gazdát, ami 12 százalékkal haladja meg a tavaly januári 66 700-as szintet – tudatta a Világgazdasággal a JóAutók.hu. 

20200522 DebrecenHasználtautó kereskedés illusztráció.Fotó: Mirkó István (MI)Magyar Nemzet
A magyar használtautó-piacon a Volkswagen volt a legnépszerűbb januárban.
Fotó: Mirkó István/Magyar  Nemzet

A portál szerint kitörni látszik az eddigi 70 ezres sávból a havi adásvételek száma a belföldi használtautó-piacon: a jelenlegi, csaknem 75 ezres érték a valaha volt második legmagasabb. A mindenkori rekordot jelentő 2022. márciusi 76 ezres szint egy egyszeri hatásnak, a kormányzati intézkedéseknek volt köszönhető. Utóbbiak nyomán (például a szülők szja-visszatérítése vagy a 13. havi nyugdíj) jelentős pluszforrások kerültek a háztartásokhoz, és e jövedelmek egy részét fordították kocsivásárlásokra.

„Csupán a következő hónapokban fog kiderülni, hogy a mostani kiugrás egy új trend kibontakozását jelzi-e – közölte Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Az általános piaci környezet az idei évre inkább fokozatos növekedést vetít előre: a kereslet meredek emelkedésre egyelőre nemigen ad lehetőséget.”

A belföldi használtautó-eladások alakulása 2024. február
 

A DataHouse által közzétett adatok szerint a belföldi használtautó-piacon januárban a Volkswagen 10,7 százalékos részesedésével hajszálnyival előzni tudta a hagyományosan az első helyet elfoglaló Opelt (10,58 százalék). A harmadik helyen található Suzukihoz (8,03 százalék) szorosan felzárkózott a Ford (7,85 százalék). A BMW az ötödik 6,2 százalékos részesedéssel, a hatodik helyre pedig a Skoda (5,78 százalék) kapaszkodott fel.  Ahogy arra a portál is rámutat, januárban hat márka autói biztosították a teljes forgalom csaknem felét (49 százalék).

Százezreket fizetünk a használt autók behozataláért – tarolnak a német márkák

Tréleres szállítás esetén mintegy negyedmillió forintot is felszámolhatnak, az ideiglenes Zoll-rendszám közel hetvenezerbe is kerülhet.